Skip to main content

Κλιματική κρίση: Πάνω από 2 τρισ. δολάρια χρειάζονται ετησίως οι χώρες του Νότου

REUTERS/Sayed Sheasha

Σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού πρέπει να προέλθει από εξωτερικούς επενδυτές, ιδιαίτερα από τις ανεπτυγμένες χώρες, αναφέρει η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την τρίτη ημέρα της 27ης διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα

Οι χώρες του Νότου θα χρειαστούν περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 για να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις τους κατά της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ, στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού πρέπει να προέλθει από εξωτερικούς επενδυτές, ιδιαίτερα από τις ανεπτυγμένες χώρες, αναφέρει η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την τρίτη ημέρα της 27ης διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα.

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, όπου το ένα τρίτο της χώρας βρέθηκε κάτω από νερό, έδειξαν με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις χώρες του Νότου. Χώρες, που αν και είναι οι λιγότερο υπεύθυνες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι από τις πρώτες που εκτίθενται στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματική κρίσης.

«Πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, για τη μείωση των εκπομπών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, την αντιμετώπιση των απωλειών και των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και την αποκατάσταση της φύσης», τονίζεται στην έκθεση, που παρουσίασε η αιγυπτιακή Προεδρία της COP27.

Από τα 2,4 τρισεκατομμύρια, τα 1.000 δισεκατομμύρια θα  πρέπει να προέλθουν από εξωτερική χρηματοδότηση, τις  ανεπτυγμένες χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από χρηματοδότηση από τις ίδιες τις αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η αναγκαία βοήθεια από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες, είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της COP27. Είναι επίσης η πρώτη φορά που το ζήτημα της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των καταστροφών, που έχουν ήδη προκληθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη, βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα μιας διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου είναι στο χαμηλότερο σημείο της, καθώς οι πλούσιες χώρες δεν έχουν ακόμη τηρήσει τη δέσμευσή τους να παράσχουν το 2020 στις φτωχότερες, κάπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε βοήθεια για τη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι ευάλωτες χώρες απαιτούν έναν συγκεκριμένο μηχανισμό χρηματοδότησης, αλλά οι πλουσιότερες είναι διστακτικές, υποστηρίζοντας ότι η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι ήδη αρκετά περίπλοκη. «Πρέπει να βοηθηθούμε για να επιδιορθώσουμε τη ζημιά που μας προξενήσατε», είπε ο πρόεδρος των Σεϋχελλών Γουαβέλ Ραμκαλαουάν.

Η έκθεση προτείνει συγκεκριμένες οδούς όπως η αναδιοργάνωση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών ή η αύξηση των δανείων χαμηλού ή μηδενικού επιτοκίου από ανεπτυγμένες χώρες. «Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι προς το δικό τους ζωτικό συμφέρον να επενδύσουν στις δράσεις για το κλίμα σε αυτές τις χώρες», τονίζεται στην έκθεση.