Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η ανατολική πλευρά της Λίμνης Αράλης έχει αποξηραθεί ολοκληρωτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA.
Η Λίμνη Αράλη βρίσκεται στην κεντρική Ασία και τα παράλιά της κατοικούνται από την αρχαιότητα. Η λίμνη έχει ξαναπεράσει περιόδους ξηρασίας αλλά ποτέ κάτι τόσο εκτεταμένο. Στις αρχές του 20ου αιώνα η Αράλη ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, αλλά από τη δεκαετία του 1960 και μετά βρίσκεται σε μεγάλη πτώση, αφού οι Σοβιετικές αρχές διέταξαν την εκτροπή δύο ποταμών της περιοχής για την καλλιέργεια βαμβακιού και για αρδευτικά έργα.
«Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη φορά που έχει αποξηραθεί πλήρως τα τελευταία 600 χρόνια, από την εποχή του Μεσαίωνα όταν και εξετράπη ο ποταμός Άμου Ντάρια στην Κασπία Θάλασσα», δήλωσε ο Φίλιπ Μίκλιν του Πανεπιστημίου του Δυτικού Μίσιγκαν.
Ο πληθυσμός της περιοχής είναι πάνω από 60 εκατομμύρια, αριθμός που έχει τετραπλασιαστεί από το 1960, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια περίοδο η εισροή υδάτων στη λίμνη έχει μειωθεί δραματικά, για λόγους που αποδίδονται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή. Το 2005 το Καζακστάν έχτισε ένα νέο φράγμα για τη βελτίωση της κατάστασης με μέτρια αποτελέσματα. Το φετινό αρνητικό ρεκόρ οφείλεται επίσης στη μείωση της ποσότητας χιονιού στις κορυφές των γειτονικών βουνών που τροφοδοτούν τη λίμνη, σύμφωνα με στοιχεία της NASA.
Χωρίς την επιρροή της λίμνης στο κλίμα της περιοχής, οι τοπικοί χειμώνες γίνονται ολοένα και πιο ψυχροί, ενώ τα καλοκαίρια πιο θερμά και ξηρά. Η παρουσία της σκόνης, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση χημικών στην περιοχή λόγω αγροτικών δραστηριοτήτων και σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση για τις τοπικές κοινότητες.
Το ανατολικό τμήμα της λίμνης σχεδόν αποξηράθηκε σε ολοκληρωτικό βαθμό το 2009 αλλά ανέκαμψε το 2010. Ο Μίκλιν εκτιμά πως οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν για τα επόμενα αρκετά χρόνια, συνδεδεμένες με την εισροή υδάτων από τους ποταμούς.