Η Ευρωπαϊκή Ένωση ρισκάρει να σπαταλήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές φυσικού αερίου υπό την πίεση να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ο ανεξάρτητος περιβαλλοντικός οργανισμός E3G εκτιμά πως οι αγωγοί φυσικού αερίου, οι οποίοι αναμένεται να χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF) της Κομισιόν, θα μείνουν αναξιοποίητοι λόγω χαμηλής ζήτησης. Η έκθεση της E3G προβλέπει 72 τοις εκατό χαμηλότερη ζήτηση από την αντίστοιχη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν συνδέονται με τους φιλόδοξους στόχους αποδοτικότητας που έχουν τεθεί για το 2030, οι οποίοι προβλέπουν 40 τοις εκατό μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 27 τοις εκατό, και βελτίωση της σπατάλης ενέργειας κατά 30 τοις εκατό.
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σπαταληθούν δημόσια χρήματα για τη χρηματοδότηση έργων που δε θα χρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο Τζόναθαν Γκαβέντα, εκπρόσωπος της E3G.
Η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει μειωθεί κατά 9 τοις εκατό την τελευταία δεκαετία και είναι εξαιρετικά πιθανό να μην ανακάμψει λόγω των στόχων αποδοτικότητας που έχει θέσει η Κομισιόν, πρόσθεσε ο Γκαβέντα.
Ο προϋπολογισμός του CEF για ενεργειακά έργα έχει οριστεί στα 5,85 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί άμεσα έργα ενεργειακών υποδομών. Προτεραιότητα έχει ο «Νότιος Διάδρομος Αερίου» που θα φέρνει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από την Κασπία θάλασσα μέσω της Μέσης Ανατολής, αλλά προβλέπονται και άλλα μικρότερα έργα στις Βαλτικές χώρες, την Πολωνία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, την Ιταλία αλλά και τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.
Η τρέχουσα ενεργειακή υποδομή στην Ευρώπη δίνει ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στη Ρωσία ωστόσο οι σπασμωδικές αντιδράσεις ενδέχεται να δώσουν λανθασμένη προτεραιότητα στο αέριο εις βάρος των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποιεί ο Γκαβέντα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 132 έργα ηλεκτρικής ενέργειας στη λίστα του CEF, αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, και 107 έργα φυσικού αερίου, κόστους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως η αξιολόγηση της Κομισιόν έχει δώσει προτεραιότητα σε 27 έργα φυσικού αερίου έναντι μόνο έξι ηλεκτρικής ενέργειας.
Η E3G προειδοποιεί πως αυτή η λίστα ενδεχομένως θα επηρεάσει τους επενδυτές και αμφισβητεί τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των υποδομών φυσικού αερίου σε σχέση με τη γενικότερη ενεργειακή πολιτική.
Επίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αντικρούει τα επιχειρήματα της E3G αναμένεται εντός της εβδομάδας, όταν και θα δημοσιευθεί η πλήρης έκδοση της έκθεσης.