Skip to main content

Η Ε.Ε. συνεχίζει να ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να ενισχύει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων με δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με μία νέα έκθεση του Ινστιτούτου Υπερπόντιας Ανάπτυξης και του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να δαπανά χρήματα σε έργα ορυκτών καυσίμων τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός συνόρων της.

Από το 2014 έως το 2016, τα χρηματοπιστωτικά όργανα της ΕΕ και οι τράπεζες της επιδότησαν την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου με τρία δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση, που ζητά την πλήρη κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τους δύο οργανισμούς, περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ διατέθηκαν για τη χρηματοδότηση υποδομών φυσικού αερίου από το 2014 έως το 2020. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) επένδυσαν περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ορυκτών καυσίμων από το 2014 έως το 2016 και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο διαχειρίζεται η ΕΤΕπ, δαπάνησε περισσότερο από δισεκατομμύριο ευρώ για υποδομές φυσικού αερίου το 2015 και το 2016.

Από το 2014 έως το 2016, η ΕΤΕπ, ίσως ο μεγαλύτερος δημόσιος δανειστής στον κόσμο, χρηματοδότησε τουλάχιστον ένα έργο άνθρακα, δύο πετρελαϊκά έργα και 27 έργα φυσικού αερίου σε 12 χώρες της ΕΕ. Εκτός της ΕΕ, η τράπεζα υποστήριξε έξι έργα ορυκτών καυσίμων σε χώρες όπως η Μογγολία και η Ουκρανία, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια. Παράλληλα, η ΕΤΑΑ επένδυσε πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων απαιτεί αυτές τις επενδύσεις για να ακολουθήσει οικονομική πρόοδος, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αρνητικές κλιματικές επιπτώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά τα οφέλη. Οι επενδύσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, θέτοντας αρνητικά παραδείγματα και διαιωνίζοντας την εξάρτηση από τον άνθρακα.

Εξάλλου, μόνο 11 κράτη μέλη της ΕΕ δαπανούν πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για φορολογικές ελαφρύνσεις για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία στην κορυφή της λίστας. Ειδικότερα, το πετρέλαιο ντίζελ έχει επωφεληθεί περισσότερο από την ευρωπαϊκή υποστήριξη, λαμβάνοντας για παράδειγμα το 40% των επιδοτήσεων μεταφορών της Γερμανίας.

Οι δύο οργανισμοί είναι αισιόδοξοι ότι οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων της ΕΕ μπορούν να καταργηθούν σταδιακά μέχρι το 2020. Εν τω μεταξύ, υποστηρίζουν ότι η στήριξη της βιομηχανίας πρέπει να επικεντρωθεί στη βοήθεια των κοινοτήτων και των εργαζομένων που εξαρτώνται από τον τομέα των ορυκτών καυσίμων ώστε να προσαρμοστούν σε ένα μέλλον μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.