Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον πληθυσμό και τον μεταβολισμό των παρασίτων των καλλιεργειών

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά τις καλλιέργειες σε πολλαπλά επίπεδα, από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας έως τη συχνότερη εμφάνιση ξηρασίας και ακραίων καιρικών φαινομένων. Τώρα, ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αποκαλύπτουν πως η παγκόσμια υπερθέρμανση ευνοεί τα παράσιτα των καλλιεργειών, αυξάνοντας τον πληθυσμό αλλά και τον μεταβολισμό των επιβλαβών οργανισμών, προκαλώντας μεγαλύτερες ζημιές στις καλλιέργειες.

Η ομάδα από τα Πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον και του Μπόλντερ-Κολοράντο εξέτασε πώς τα έντομα που καταναλώνουν σιτάρι, ρύζι και καλαμπόκι ανταποκρίνονται σε διαφορετικά σενάρια για το κλίμα, και διαπίστωσε ότι αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε αύξηση των ζημιών των καλλιεργειών λόγω των εντόμων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές σημείωσαν μια αύξηση 10% έως 25% των ζημιών για κάθε βαθμό υπερθέρμανσης, ειδικά σε πιο εύκρατες περιοχές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδηγούν σε δραματική αύξηση τόσο του πληθυσμού των παρασίτων όσο και του μεταβολισμού τους. Έως το 2100, όταν ο πλανήτης αναμένεται να έχει δύο βαθμούς Κελσίου υψηλότερη θερμοκρασία από ό,τι σήμερα, οι καλλιέργειες σιταριού μπορεί να συρρικνωθούν κατά 46%, οι καλλιέργειες ρυζιού κατά 19%, και οι καλλιέργειες καλαμποκιού κατά 31%.

Οι πληθυσμοί εντόμων θα αυξηθούν με ταχύτερους ρυθμούς στις εύκρατες περιοχές που υπερθερμαίνονται, αλλά σε τροπικές περιοχές που είναι ήδη θερμές, η άνοδος της θερμοκρασίας θα υπερβεί το κατάλληλο όριο για την ανάπτυξη του πληθυσμού των εντόμων, επιβραδύνοντάς την. Εξαιτίας αυτού, αναμένεται να πληγούν οι πιο ήπιες και παραγωγικές περιοχές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Γαλλία.

Μεταξύ των τριών βασικών καλλιεργειών, το σιτάρι αναμένεται να υποφέρει περισσότερο από τον αυξημένο πληθυσμό των εντόμων, επειδή συνήθως καλλιεργείται σε ψυχρότερα κλίματα, ενώ το ρύζι αναμένεται να υποφέρει το λιγότερο, επειδή συνήθως καλλιεργείται σε τροπικές περιοχές.

Ο αραβόσιτος, το σιτάρι και το ρύζι είναι βασικές καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο και συνολικά αντιπροσωπεύουν το 42% των θερμίδων που καταναλώνονται άμεσα από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μια αύξηση θερμοκρασίας δύο βαθμών μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια απώλεια 213 εκατομμυρίων τόνων καλλιεργειών, επιδεινώνοντας την ήδη κακή επισιτιστική ασφάλεια σε πολλά μέρη του κόσμου.