Skip to main content

Έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για μη ανατρέψιμη καταστροφή του πλανήτη

Οι άνθρωποι κινδυνεύουν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες και εκτεταμένες καταστροφές στον πλανήτη, εκτός εάν υπάρξει ταχύτερη δράση για τον περιορισμό των εκπομπών από τα ορυκτά καύσιμα που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που διέρρευσε από το πρακτορείο Bloomberg.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη πλήττει ήδη «όλες τις ηπείρους και όλους τους ωκεανούς», ενώ περαιτέρω ρύπανση από άλλα αέρια θερμοκηπίου θα αυξήσει την πιθανότητα για «σοβαρές, και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση είναι το πιο σημαντικό έγγραφο που έχει παραχθεί από τον ΟΗΕ για την υπερθέρμανση του πλανήτη, συνοψίζοντας εκατοντάδες σχετικά έγγραφα. Είναι σχεδιασμένη για να παρουσιάσει την καλύτερη επιστημονική και οικονομική ανάλυση σε κυβερνητικούς φορείς και πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί μέρος της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάρτιση περισσοτέρων από 190 χωρών για τον περιορισμό των εκπομπών.

Η σχετική επιτροπή του ΟΗΕ έχει δημοσιεύσει άλλες τρεις ξεχωριστές εκθέσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις συνέπειές της και τους τρόπους αντιμετώπισής της, χρησιμοποιώντας υλικό που έχουν συνεισφέρει περισσότεροι από 800 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί κατά 0,85 του ενός βαθμού από το 1880, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτός ο ρυθμός είναι γρηγορότερος από ότι η αλλαγή του κλίματος που σηματοδότησε το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Πιθανές συνέπειες της υπερθέρμανσης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την τήξη του στρώματος πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία. Αυτό θα ανυψώσει την επιφάνεια της θάλασσας κατά επτά μέτρα και θα απειλήσει παραθαλάσσιες πόλεις από το Μαϊάμι ως την Μπανγκόκ, καθώς και νησιωτικά κράτη όπως οι Μαλδίβες, το Κιριμπάτι και το Τουβαλού.

Οι συγγραφείς της έρευνας καταλήγουν πως όσο καθυστερεί η απαραίτητη δράση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος και εκτοξεύεται το κόστος. Αναβολή των απαραίτητων μέτρων μέχρι το 2030 μπορεί να αυξήσει το κόστος έως και κατά 44 τοις εκατό. Η έρευνα αναλύει επίσης το κόστος του περιορισμού της βιομηχανικής δραστηριότητας και παρουσιάζει μοντέλα πρόβλεψης για την αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες δεκαετίες.

«Η έκθεση που διέρρευσε αποτελεί προσχέδιο το οποίο σίγουρα θα αλλάξει, οπότε θα ήταν αρκετά πρώιμο να συζητήσουμε τα περιεχόμενά της σε αυτό το στάδιο», δήλωσε με επιφύλαξη ο Τζόναθαν Λυνν, εκπρόσωπος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών.