Skip to main content

Οι πυρκαγιές και η καύση βιομάζας αποτελούν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για το περιβάλλον από ότι πιστεύουμε

Σχεδόν ένα πέμπτο της παγκόσμιας ανθρωπογενούς εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αποδίδεται σε πυρκαγιές, καύση βιομάζας και καύσεις για γεωργική χρήση, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Η θεωρία πως οι συγκεκριμένες καύσεις παίζουν ρόλο στην κλιματική αλλαγή δεν είναι καινούρια, όμως η νέα έρευνα είναι η πρώτη που αποτυπώνει σε ποσοστά αυτή την απειλή, και αποκαλύπτει πόσο σημαντικά είχε υποτιμηθεί.

Περίπου 18 τοις εκατό όλων των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από πυρκαγιές δασών και καύσεις ξυλείας για καύσιμα, σύμφωνα με τον Μαρκ Τζέηκομπσον, επικεφαλής της έρευνας. Το ποσοστό αυτό αναλογεί σε 8,5 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ενώ τα υπόλοιπα 39 δισεκατομμύρια προέρχονται από δραστηριότητες όπως η χρήση ορυκτών καυσίμων σε βιομηχανίες και οχήματα.

Η έρευνα χρησιμοποίησε τρισδιάστατα υπολογιστικά μοντέλα εξομοιώσεων για να απεικονίσει τις συνέπειες των καύσεων βιομάζας και ανακάλυψε ανησυχητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία από τον καπνό και την αιθάλη που παράγεται. «Υπολογίζουμε πως περίπου 5 με 10 τοις εκατό των συνολικών θανάτων εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οφείλονται σε καύσεις βιομάζας», δήλωσε ο Τζέηκομπσον. «Αυτό σημαίνει 250.000 πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καύση της βιομάζας οδηγεί επίσης στην αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, πέρα από την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου. Η διαδικασία της καύσης δημιουργεί μικροσκοπικά σωματίδια αιθάλης, που ονομάζονται μαύρος άνθρακας, και ίχνη επιβλαβών ουσιών, γνωστά ως καφέ άνθρακας, που μαζί προκαλούν μεγαλύτερη υπερθέρμανση του πλανήτη ανά μονάδα βάρους από ότι όλες οι άλλες ανθρωπογενείς πηγές διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα η προσομοίωση της έρευνας προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,4-2 βαθμούς Κελσίου στις επόμενες δύο δεκαετίες από αυτές τις καύσεις.

Η έκθεση σε σωματίδια από καύση βιομάζας συνδέεται στενά με καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθένειες του αναπνευστικού, καρκίνο του πνεύμονα, άσθμα και χαμηλό βάρος γέννησης. Δεδομένου ότι το ποσοστό καύσεων βιομάζας αυξάνεται, το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία, προειδοποίησε ο Τζέηκομπσον.