Skip to main content

Ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ό,τι το 2003

Ο πάγος της Γροιλανδίας τήκεται ταχύτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι ερευνητές, με τον ρυθμό απώλειάς του να τετραπλασιάζεται από το 2003.

Ανησυχώντας για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, οι ερευνητές μελετούν εδώ και χρόνια την τήξη των παγετώνων στη Γροιλανδία, ειδικά στις νοτιοανατολικές και βορειοδυτικές περιοχές της χώρας. Οι παγετώνες είναι υπεύθυνοι για την ώθηση τεράστιων παγόβουνων στον Ατλαντικό Ωκεανό, τα οποία τελικά λιώνουν επιπλέοντας.

Μία νέα μελέτη για τη νοτιοδυτική περιοχή της Γροιλανδίας, η οποία δεν διαθέτει πολλούς μεγάλους παγετώνες, ανακάλυψε ότι ο ρυθμός απώλειας του πάγου ήταν ακόμη υψηλότερος από ό,τι πίστευε προηγουμένως η επιστημονική κοινότητα. Στην περιοχή αυτή, αντί οι παγετώνες που λιώνουν να ωθούν τα παγόβουνα στη θάλασσα, ο πάγος λιώνει στην ενδοχώρα και εισέρχεται στον ωκεανό ως νερό τήξης.

«Επειδή δεν υπάρχουν πολλοί παγετώνες στην περιοχή, επικεντρωθήκαμε στην επιφανειακή μάζα. Ο πάγος έλιωνε ηπειρωτικά» δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Μπίβις, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις παράκτιες πόλεις της ανατολικής Αμερικής, καθώς και σε εκτεθειμένες νησιωτικές χώρες, όπως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες είναι ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη επισημάνει ότι η Γροιλανδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω των παγετώνων και των φύλλων πάγου που καλύπτουν το 80% της επιφάνειάς της.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπίβις, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι επιστήμονες μπορεί να μην είχαν προσέξει τα σωστά τμήματα του νησιού ώστε να υπολογίζουν έως πού θα φτάσει η πιθανή άνοδος της στάθμης της θάλασσας.