Τη στρατηγική του ΥΠΕΝ για τη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παρουσίασε το Σάββατο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στις ετήσιες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Τόνισε ότι η εθνική ενεργειακή και κλιματική στρατηγική καθιστά προτεραιότητα την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ και περιέγραψε τους στόχους για το 2020, λέγοντας:
1) «Στηρίζουμε την αναβάθμιση και ενίσχυση των δικτύων, σύμφωνα όσα έχουν ανακοινωθεί, ήδη υπάρχει σημαντική βελτίωση, μεταξύ άλλων, σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες. Προκειμένου, όμως, να υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής νέων σταθμών σε όλη την επικράτεια, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για να διασυνδεθούν τα νέα πάρκα σε νέα ή κορεσμένα δίκτυα. Γι’ αυτόν τον λόγο:
– Δρομολογούμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Έτσι θα εκσυγχρονισθεί ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ και το δίκτυό του, ώστε να μπορούν να συνδέονται περισσότερα πάρκα.
– Ιδιωτικοποιούμε περαιτέρω τον ΑΔΜΗΕ, ώστε αντιστοίχως να έρθουν νέα κεφάλαια, για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων και να «ανοίξουν» νέες περιοχές εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών.
– Διασυνδέονται μεγάλα τμήματα της επικράτειας και ιδίως στα νησιά, ώστε και εκεί να μπορούν να κατασκευαστούν πολλοί νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί.
– Μέσα στο 2020 ολοκληρώνεται η διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης.
– Προχωρούμε τη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, ώστε να ολοκληρωθεί ως το 2023, και προχωρούμε σταδιακά όλες τις επόμενες φάσεις των Κυκλάδων με ολοκλήρωση ως το 2024, με στόχο τη διασύνδεση σχεδόν όλων των νησιών της χώρας ως το 2030.
2) Ανακοινώνουμε το χρονοδιάγραμμα για το Target Model, με στόχο να είναι λειτουργικό από το καλοκαίρι.
3) Ενισχύουμε άμεσα τον ΕΛΑΠΕ, ώστε να διασφαλίσουμε τις πληρωμές προς όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
4) Απλοποιούμε κι επιταχύνουμε τις αδειοδοτήσεις για τις ΑΠΕ με νομοσχέδιό μας που καταθέτουμε τον Φεβρουάριο. Μία βασική μας πρόταση είναι η αντικατάσταση της υφιστάμενης Άδειας Παραγωγής από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ. Στόχος είναι η καθιέρωση μιας σύντομης διαδικασίας εξέτασης για τις νέες αλλά και για τις 2.000 ήδη συσσωρευμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων. Μέχρι το καλοκαίρι θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω απλοποιήσεις των διαδικασιών για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας.
5) Υλοποιούμε το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ σταδιακά, ώστε όλη η ψηφιοποιημένη πλέον αδειοδότηση να γίνεται μέσα από ένα, κεντρικό εργαλείο.
6) Απλοποιούμε περαιτέρω και τη διαδικασία έκδοσης ΑΕΠΟ με το νέο νομοσχέδιό μας.
7) Επανασχεδιάζουμε κι αναδιαμορφώνουμε το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και αποφόρτιση του δικτύου.
8) Προωθούμε την αποθήκευση και την υλοποίηση υβριδικών σταθμών με αποθήκευση, τόσο στις διασυνδεδεμένες, όσο και στις μη διασυνδεδεμένες περιοχές.
9) Τελευταίο, και πλέον επίκαιρο, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδώσουμε την υπουργική απόφαση ώστε να εξορθολογήσουμε επιτέλους τις προτεραιότητες στο δίκτυο, που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει τους επενδυτές και να αποσυμφορήσουμε τις εκκρεμείς αιτήσεις για προσφορά όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ» απαρίθμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.