Skip to main content

Τουρκία: Απειλές Ερντογάν για απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στo πλαίσιo της πρόσφατης συνάντησης της ομάδας G20 ότι η Τουρκία δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, επικαλούμενος την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι άλλοι ηγέτες, εκτός από τον Τραμπ, υπέγραψαν την τελική δήλωση της συνόδου κορυφής, υποστηρίζοντας ότι «η συμφωνία του Παρισιού είναι αμετάκλητη», ο Ερντογάν δήλωσε ότι ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν «πρόβλημα» με τη συμφωνία και «δεν ανανεώνουν την υποστήριξή τους».

Μετά την απόφαση του Τραμπ υπήρχε μία γενικότερη ανησυχία ότι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν, όπως η Ρωσία, που διαθέτει τεράστια αποθέματα ορυκτών καυσίμων που θα μείνουν ανεκμετάλλευτα αν τηρηθεί η συμφωνία, οδηγώντας σε απώλεια δυνητικών κερδών. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει ότι η συμφωνία δε θα επικυρωθεί πριν το 2019-2020.

Οι διπλωμάτες στο Βερολίνο πιστεύουν ότι ο Τούρκος ηγέτης μπορεί να ήθελε να «εκδικηθεί» την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αφού η κυβέρνησή της του απαγόρευσε προεκλογικά να απευθυνθεί στην μεγάλη τουρκική κοινότητα του Αμβούργου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι προειδοποίησε την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής.

«Χωρίς παρεξήγηση, αλλά δεν θα επικυρώσουμε τη συμφωνία στο κοινοβούλιο μας όσο δεν τηρούνται οι υποσχέσεις που έγιναν σε εμάς», δήλωσε.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι, στο Παρίσι, ο προηγούμενος Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είχε υποσχεθεί ότι η Τουρκία θα θεωρείται αναπτυσσόμενη οικονομία και όχι βιομηχανοποιημένη, έτσι ώστε να λάβει χρήματα από το παγκόσμιο ταμείο για το κλίμα αντί να χρειαστεί να πληρώνει σε αυτό.

Όταν ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ, δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάλυπταν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμείς δεσμεύσεις στο εν λόγω ταμείο, θέτοντας το μέλλον του ταμείου σε αμφιβολία, και ειδικά τον φιλόδοξο στόχο του να παρέχει 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για χρηματοδότηση σε αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020. Έτσι, εάν η Τουρκία συνδέει την επικύρωσή της με το να λάβει χρήματα από αυτό το ταμείο, ίσως παραμείνει αδρανής για μεγάλο χρονικό διάστημα.