Skip to main content

Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας

Η παγκόσμια δυνατότητα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας έφτασε επίπεδα ρεκόρ το 2014, επιτρέποντας στην οικονομία να αναπτυχθεί χωρίς την αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Δίκτυο Πολιτικής Ανανεώσιμης Ενέργειας 21 (REN21), η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους νέους φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα που τέθηκαν από χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. 164 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον σε εφαρμογή πολιτικές για την πράσινη ενέργεια, είκοσι παραπάνω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η παραγωγική ικανότητα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική, αυξήθηκε κατά 8,5 τοις εκατό το περασμένο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία του REN21, αυτή η αύξηση επέτρεψε στις εκπομπές άνθρακα να παραμείνουν στα επίπεδα του 2013, παρά την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,5 τοις εκατό και την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3 τοις εκατό.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπεύθυνες για σχεδόν το 28 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας το 2014, καλύπτοντας το 23 τοις εκατό της ζήτησης ηλεκτρισμού, αναφέρει η έκθεση.

Οι επενδύσεις πράσινης ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξήθηκαν κατά 36 τοις εκατό το 2014, φθάνοντας τα 131 δισεκατομμύρια δολάρια και πλησιάζοντας πιο κοντά από ποτέ τις επενδύσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες ανήλθαν στα 139 δις.

Η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 63 τοις εκατό των επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι Χιλή, Ινδονησία, Κένυα, Μεξικό, Νότια Αφρική και Τουρκία επένδυσαν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια η κάθε μία.

Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό, κυρίως λόγως της ραγδαίας πτώσης του κόστους, ενώ ακολούθησε η αιολική ενέργεια, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρεμποδίζεται εν μέρει λόγω των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια, που διατίθενται ακόμα σε πολλές χώρες. Οι επιδοτήσεις αυτές διατηρούν τις τιμές των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα, καταλήγει η έκθεση.