Skip to main content

Ιαπωνία: Νεκρός εργάτης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Ένας εργαζόμενος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, πέθανε μετά από πτώση μέσα σε μια δεξαμενή αποθήκευσης νερού το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπευθύνων των εγκαταστάσεων.

Ο άτυχος άνδρας ετοιμαζόταν να ελέγξει για διαρροές μέσα στη δεξαμενή, η οποία έχει ύψος 10 μέτρων, όταν έπεσε, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκιο (TEPCO). Ο εργαζόμενος οδηγήθηκε αμέσως στο νοσοκομείο όπου και απεβίωσε λίγο μετά.

«Αφιερώνουμε τις θερμότερες προσευχές μας στον άνθρωπο που απεβίωσε και προσφέρουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Υποσχόμαστε να εφαρμόσουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθεί μία νέα τραγωδία», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση στην ιστοσελίδα της, ενώ πρόσθεσε πως η έρευνα για το ατυχές συμβάν βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα σε λιγότερο από ένα χρόνο στις εγκαταστάσεις, οι οποίες υπέστησαν καταστροφικές ζημιές το 2011 μετά από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την περιοχή, προκαλώντας την χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

Τον περασμένο Μάρτιο ένας  εργολάβος πέθανε μετά την κατάρρευση του σκάμματος στο οποίο εργαζόταν. Σύμφωνα με δήλωση της TEPCO, ο νεκρός αποτελούσε μέλος μίας ομάδας εργαζομένων που επιδιόρθωναν τους πασσάλους θεμελίωσης σε ένα άδειο χώρο αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων.

Οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν πως η ραδιενεργή ακτινοβολία δεν έπαιξε ρόλο σε κανένα από τα δύο ατυχήματα.

Οι εργατικοί τραυματισμοί, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα περιστατικά θερμοπληξίας, ήταν 23 το 2013 ενώ έφτασαν τους 40 μεταξύ Απρίλη και Νοέμβρη του 2014.

Οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα και η γύρω περιοχή παραμένουν σε ειδικό καθεστώς αποκλεισμού μετά την πυρηνική κατάρρευση, η οποία μόλυνε το νερό, την ατμόσφαιρα και το έδαφος με ραδιενεργό υλικό.

Σχεδόν 7.000 εργαζόμενοι απασχολούνται για τον παροπλισμό του σταθμού και την αφαίρεση των λιωμένων καυσίμων, σε μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις δεκαετίες.