Skip to main content

Η Κίνα ενθαρρύνει τους πολίτες της να καταναλώνουν λιγότερο κρέας προς όφελος του περιβάλλοντος

Η κινεζική κυβέρνηση κυκλοφόρησε ένα ενημερωμένο σύνολο διατροφικών οδηγιών που μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και το περιβάλλον, σύμφωνα με την περιβαλλοντολογική κοινότητα.

ΟΙ νέες οδηγίες έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος στην Κίνα, ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν την ανάπτυξή της, γεγονός που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση εδαφικών και υδάτινων πόρων και θα μειώσει σημαντικά τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι διαφορές μεταξύ των νέων κατευθυντήριων γραμμών και των προηγουμένων, που κυκλοφόρησαν το 2007, δεν είναι μεγάλες. Το ανώτατο όριο για το κόκκινο κρέας και την κατανάλωση πουλερικών παραμένει 75 γραμμάρια την ημέρα, αλλά οι νέες οδηγίες μειώνουν τη χαμηλότερη ημερήσια τιμή από 50 σε 40 γραμμάρια. Συνολικά, οι κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων στα 200 γραμμάρια την ημέρα.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η μέση κατανάλωση κρέατος στην Κίνα εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από αυτά τα νούμερα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η καθημερινή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα εξακολουθεί να είναι πάνω από 300 γραμμάρια την ημέρα κατά μέσο όρο, και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες. Η κατανάλωση κρέατος στη χώρα είναι περίπου 62 κιλά ανά κάτοικο ετησίως, ενώ οι διατροφικές οδηγίες προβλέπουν μόλις πάνω από 27 κιλά.

Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει το μέσο όρο σε όλη τη χώρα, αλλά, στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών. Σύμφωνα με την Έρευνα Υγείας και Διατροφής της χώρας, που έλαβε χώρα το 2011, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών ήταν σχεδόν διπλάσια στις αστικές περιοχές.

Εάν γίνουν οι προβλεπόμενες μειώσεις, θα αποτελέσουν μια μεγάλη νίκη για το περιβάλλον. Η γεωργία είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως με τη μορφή μεθανίου και υποξειδίου του αζώτου. Συνυπολογίζοντας τη δασοκομία και άλλες χρήσεις γης, ο γεωργικός τομέας ευθύνεται για το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η βιομηχανία κρέατος, ιδιαίτερα του βόειου, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες εκπομπών. Εκτός από τις τεράστιες εκτάσεις γης, το νερό και τα τρόφιμα που απαιτούνται για την κτηνοτροφία, τα βοοειδή απελευθερώνουν χωνεύοντας μεγάλες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Εξάλλου η κτηνοτροφία συνεισφέρει σημαντικά στην αποψίλωση των δασών, η οποία αυξάνει επίσης τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν τονίσει τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προέλθουν από μια συνολική μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Σύμφωνα με έρευνα του Μάρκο Σπρίνγκμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η μείωση της μέσης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στην Κίνα κατά περίπου 100 γραμμάρια ανά ημέρα έως το έτος 2050 θα μπορούσε να αποτρέψει 2,2 εκατομμύρια θανάτους και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη διατροφή κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο τόνους.

Οι διατροφικές συνήθειες στην Κίνα είναι σημαντικές, δεδομένου του μεγάλου πληθυσμού της χώρας και του γεγονότος ότι παράγει τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο. Ωστόσο η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, παραμένει ακόμη υψηλότερη.