Skip to main content

Εγκαίνια για το πρώτο μεγάλο ηλιακό πάρκο του Πακιστάν

Με κάθε επισημότητα έγιναν πρόσφατα τα αποκαλυπτήρια της πρώτης μεγάλης ηλιακής εγκατάστασης στο Πακιστάν. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις φάσεις του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016 και να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Η μονάδα, η οποία στοίχισε περίπου 95 εκατομμύρια ευρώ, θα αποτελείται από 400.000 ηλιακά πάνελ και με την ολοκλήρωσή της, μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, αναμένεται να παράγει 1.000MW καθαρής ενέργειας, σε μία χώρα που πάσχει από χρόνιο πρόβλημα σοβαρών ελλείψεων ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μένει συχνά στο σκοτάδι για πολλές ώρες την ημέρα. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 44% των νοικοκυριών στο Πακιστάν δεν είναι καν συνδεδεμένα στο δίκτυο.

«Δεν θέλω να δώσω στο έθνος μου ψευδείς ελπίδες, όμως βλέποντας το ρυθμό των εργασιών στα ενεργειακά έργα, σύντομα ο λαός του Πακιστάν θα βιώσει μια σημαντική μείωση των εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτροδότησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναβάζ Σαρίφ εγκαινιάζοντας το – ισχύος 100MW – πρώτο τμήμα της ηλιακής μονάδας, στο Μπαχαβαλπούρ. «Οι ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος έχουν γυρίσει πίσω τη χώρα, ενώ ολόκληρη η βιομηχανία της και ο κλάδος της γεωργίας έχουν υποφέρει σε τεράστιο βαθμό», αναγνώρισε.

Παρότι αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ηλιακό πρότζεκτ για το Πακιστάν, η κυβέρνηση φαίνεται πως βλέπει με καλό μάτι αυτή τη μορφή καθαρής ενέργειας, με την ελπίδα να περιορίσει τις ελλείψεις. Τον περασμένο Ιανουάριο άρχισε η εγκατάσταση πάνελ συνολικής ισχύος 1,8MW, στο κοινοβούλιο του Πακιστάν, στο Ισλαμαμπάντ. Το έργο στοίχισε 45 εκατομμύρια ευρώ – κόστος που κάλυψε η κινεζική κυβέρνηση ως χειρονομία καλής θέλησης – και αναμένεται να εξοικονομεί 736.000 το χρόνο.