Skip to main content

Πόλη των ΗΠΑ θα πίνει νερό από λύματα λόγω τριετούς ξηρασίας

Έπειτα από τρία χρόνια ξηρασίας που δεν αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί σύντομα, μια πόλη του Τέξας καταφεύγει σε λύσεις ανάγκης, καθώς τα μέτρα για περιορισμό της κατανάλωσης πόσιμου νερού αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Οι αρχές του Ουίτσιτα Φολς αποφάσισαν – για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες – το 50% των αναγκών σε νερό να καλύπτεται από ανακυκλωμένα λύματα, συμπεριλαμβανομένου του νερού της τουαλέτας.

Η ξηρασία είναι η χειρότερη στα χρονικά για την πόλη των 104.000 κατοίκων, στα σύνορα με την Οκλαχόμα. Και παρότι οι περισσότεροι δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα να πίνουν… πρώην λύματα και στρέφονται στο μεταλλικό νερό, ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αν και παραδέχονται ότι η διαχείριση λυμάτων και η μετατροπή τους σε πόσιμο νερό «εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού».

«Δεν πρόκειται για κάτι ευχάριστο ως σκέψη. Ο κόσμος χρειάζεται να εκπαιδευτεί στην ιδέα», δήλωσε στο Businessweek ο διευθυντής του Κέντρου Διατήρησης και Τεχνολογίας Νερού του Τέξας Κάλβιν Φιντς. «Μπορείς να πάρεις κάθε είδους νερό και να το μετατρέψεις σε πόσιμο», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Τζόζεφ Κοτρούβο, ένας από τους ειδικούς που είχαν συντάξει τους κανονισμούς της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος για το πόσιμο νερό. «Υπάρχει η τεχνολογία που μπορεί να απομακρύνει τα πάντα.»

Το Ουίτσιτα Φολς είχε ήδη απαγορεύσει στους κατοίκους του να χρησιμοποιούν πόσιμο νερό για πότισμα μεγάλων εκτάσεων ή για να γεμίζουν τις πισίνες τους, προχώρησε σε κλείσιμο των πλυντηρίων αυτοκινήτων μία ημέρα την εβδομάδα και επέβαλε πρόστιμα σε όσους κάνουν υπερβολική χρήση. Σύμφωνα με το δήμαρχο, η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά περίπου 35%, όμως τα αποθέματα νερού υπολογίζεται ότι θα εξαντληθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η εξέλιξη συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση της νέας μεγάλης ομοσπονδιακής έκθεσης για την κλιματική αλλαγή, οι συντάκτες της οποίας υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί ήδη βιώνουν τις συνέπειές της υπό τη μορφή συχνότερων και εντονότερων κυμάτων ξηρασίας, ασυνήθιστα σφοδρών καταιγίδων κ.ο.κ.