Skip to main content

ΗΠΑ: Προς απόσυρση από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα και αυτή την εβδομάδα εάν θα αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχοντας προηγουμένως δεσμευτεί ότι θα το πράξει εντός των πρώτων 100 ημερών της προεδρίας του.

Σύμφωνα με τον Μάιρον Έμπελ, ο οποίος διορίστηκε από τον Τραμπ για να διευθύνει την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία ανά πάσα στιγμή μέσω μίας απλής εκτελεστικής εντολής.

Ο επικεφαλής περιβάλλοντος του ΟΗΕ, Έρικ Σόλχαϊμ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πού είναι το μέλλον και αυτό το έχουν καταλάβει όλες οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Το μέλλον είναι πράσινο», δήλωσε.

«Οι κύριοι ηττημένοι, φυσικά, θα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι όλες οι ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές νέες πράσινες δουλειές θα πάνε στην Κίνα, την Ινδία, την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου που επενδύουν ανάλογα», πρόσθεσε.

Η συμφωνία του Παρισιού, στην οποία κατέληξαν σχεδόν 200 χώρες τον Δεκέμβριο του 2015, επιδιώκει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Εξάλλου, η αμερικανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα αυτή την εβδομάδα στη Βόννη της Γερμανίας θα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Οι αντιπρόσωποι των 195 χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η συνάντηση της Βόννης κανονικά θα αποτελούσε μια τυπική υπόθεση, αλλά φέτος υφίσταται πολιτική φόρτιση εν όψει της επικείμενης απόφασης του Τραμπ. Ενδεικτικά, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αριθμεί μόλις επτά άτομα, ενώ χώρες όπως η Αλγερία έχουν αποστείλει υπερδιπλάσια άτομα.

Ο ΟΗΕ αναμένεται να στραφεί προς την Κίνα, την Ινδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλύψουν το πιθανό χρηματοδοτικό κενό σε περίπτωση απόσυρσης των ΗΠΑ.