Όπως κάθε χρόνο από το 2007, έτσι και φέτος το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, τα φώτα σε σπίτια, κτήρια και αξιοθέατα θα σβήσουν μεταξύ 20.30 και 21.30 τοπική ώρα, για την Ώρα της Γης.
Το WWF, το οποίο βρίσκεται πίσω από τη «μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή», όπως την χαρακτηρίζει, απευθύνει φέτος έκκληση για την ταυτόχρονη συλλογή υπογραφών εναντίον των σχεδίων για την ανέγερση της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5».
Στην περυσινή Ώρα της Γης συμμετείχαν 7.000 πόλεις σε 154 χώρες και εδάφη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έσβησαν τα φώτα για μία ώρα, ενώ στη δράση συμμετείχαν και περίπου 3.395 μνημεία, ένα από τα οποία ήταν η Ακρόπολη. Μεταξύ των διάσημων τοποσήμων που αναμένεται να χαμηλώσουν φέτος τα φώτα τους είναι το Empire State Building, ο Πύργος του Άιφελ, η Γέφυρα του Βοσπόρου, η Πύλη του Βραδεμβούργου και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Φέτος, με αφορμή την Ώρα της Γης, το WWF παρουσίασε την πλατφόρμα crowdfunding και crowdsourcing Earth Hour Blue. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν πόροι και να αναληφθεί δράση για μια σειρά έργων και σκοπών, π.χ. ένα πρότζεκτ που θα διδάξει τους ψαράδες στις Φιλιππίνες να κατασκευάζουν βάρκες χωρίς τη χρήση ξυλείας από τα δάση των περιοχών τους ή την αγορά καλύτερου εξοπλισμού για τους δασοφύλακες του Καλιμαντάν και της Σουμάτρα, προκειμένου να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα απειλούμενα είδη.
Υπάρχουν πάντως και εκείνοι που διατυπώνουν ενστάσεις σχετικά με τη χρησιμότητα της Ώρας της Γης. Ένας από αυτούς είναι ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων της Κοπεγχάγης Μπιορν Λόμποργκ, ευρύτερα γνωστός από το βιβλίο του «Ο Σκεπτικιστής Περιβαλλοντολόγος», ο οποίος υποστηρίζει ότι παρά τις καλές προθέσεις, η παγκόσμια εκδήλωση ισοδυναμεί με εμπαιγμό των φτωχών, καθώς 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο ούτως ή άλλως ζουν στο σκοτάδι.
Η Ώρα της Γης «ωφελεί ελάχιστα το κλίμα σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μας αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα και τις λύσεις τους – ειδικά την παροχή φωτός σε όσους βρίσκονται στο σκοτάδι», γράφει μεταξύ άλλων ο Λόμποργκ σε άρθρο του στη USA Today. «Αντί τα φώτα να σβήσουν για όλους, ας επικεντρωθούμε στην εξεύρεση φωτεινών λύσεων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά τόσο για το κλίμα όσο και για τους φτωχούς.»