Skip to main content

Κοντά στους ευρωπαϊκούς στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει τον στόχο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει θέσει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στη συνολική ενεργειακή παραγωγή της Ελλάδας ήταν 15% για το 2013, ενώ ο στόχος για το 2020 είναι 18%. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Κύπρο είναι 8,1% για το 2013 και 13% για το 2020.

Το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε στόχο να παράγει το 20% της συνολικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2013 ο μέσος όρος έφτασε το 15%, με κάποια ευρωπαϊκά κράτη να έχουν υπερβεί τους μεμονωμένους στόχους τους, και άλλα να υπολείπονται σημαντικά.

Τρία από τα 28 κράτη της Ένωσης έχουν ξεπεράσει ήδη τους στόχους τους. Η Σουηδία μάλιστα είχε τον πιο φιλόδοξο στόχο εντός της ΕΕ με 49%, αλλά κατάφερε ήδη από το 2013 να παράγει το 52,1% της συνολικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εξάλλου η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, είχε ακόμα πιο φιλόδοξο στόχο με 67,5%, και βρίσκεται μόλις δύο μονάδες μακριά από το να τον επιτύχει. Τα άλλα δύο κράτη που ξεπέρασαν τους στόχους τους είναι η Βουλγαρία και η Εσθονία.

Η Λιθουανία αγγίζει επίσης το 23% που είχε θέσει ως στόχο, ενώ η Ρουμανία και η Ιταλία βρίσκονται σε απόσταση μισής ποσοστιαίας μονάδας από το να επιτύχουν τους δικούς τους. Αντίθετα χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο βρίσκονται εκτός χρονοδιαγράμματος.

Παρά τις τεράστιες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, η Μεγάλη Βρετανία παρήγαγε το 2013 μόλις το 5,1% της συνολικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με το στόχο του 15% να μη φαίνεται εφικτός ως το 2020. Αντίθετα η εδώ και χρόνια πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια Δανία βρίσκεται κοντά στο δικό της, πιο φιλόδοξο στόχο του 30%.