Skip to main content

Γιατί η BP ξαναέγραψε τη σελίδα της στη Wikipedia;

«Φωτιά» έχει πάρει η κοινότητα της Wikipedia μετά την αποκάλυψη ότι υπάλληλος της BP έγραψε από την αρχή σχεδόν το μισό λήμμα για τον πετρελαϊκό όμιλο στη δικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Στόχος, απ’ ό,τι φαίνεται, ήταν να διορθωθεί το περιβαλλοντικό προφίλ της BP στη σκιά της μεγάλης οικολογικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού.

Επί μήνες, ο Αρτούρο Σίλβα από το τμήμα επικοινωνίας του ομίλου φέρεται να παρέκαμπτε τους κανονισμούς της Wikipedia γράφοντας άρθρα και ζητώντας από τους υπεύθυνους σύνταξης της εγκυκλοπαίδειας να τα αναρτήσουν στη σελίδα της BP. Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι ο Σίλβα, ο οποίος υπέγραφε ως «Αρτούρο της BP», είναι επικεφαλής της ομάδας διασύνδεσής της με τη Wikipedia, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τη «βελτίωση» του λήμματος.

Οι κανονισμοί που αφορούν τη σύγκρουση συμφερόντων παρακάμπτονταν αφού δεν επεξεργαζόταν ο ίδιος τα άρθρα. Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, από μια σύγκριση των δικών του κειμένων με την επίσημη ιστοσελίδα της BP, μέρος του λήμματος προερχόταν από ένα απλό “copy/paste” ολόκληρων αποσπασμάτων – π.χ. για τις περιβαλλοντικές πρακτικές του ομίλου ή την αμφιλεγόμενη εξόρυξη στην πετρελαιοφόρο άμμο της Αλμπέρτα – στη Wikipedia.

Στις παραπομπές της εγκυκλοπαίδειας δεν γίνεται καμία αναφορά στην πηγή των πληροφοριών, δηλαδή στον υπάλληλο της BP.

«Η BP λειτουργεί στο πλαίσιο των κανονισμών της Wikipedia γύρω από το πώς οι εκπρόσωποι μιας εταιρείας θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με τους συντάκτες της ιστοσελίδας», αναφέρει ο όμιλος σε επιστολή του προς τον τεχνολογικό ιστότοπο CNET. «Ουδέποτε επεξεργαστήκαμε άμεσα κάποιο άρθρο και πάντοτε αποκαλύπταμε ότι κάθε υπόδειξη στους συντάκτες της Wikipedia προερχόταν από εκπρόσωπο της BP.»

Σύμφωνα με τη Wikipedia, μεταξύ Ιουλίου 2012 και του τρέχοντος μήνα, η BP ξαναέγραψε με τον έναν τρόπο ή τον άλλο το 44% του λήμματος. Οι αποκαλύψεις ήρθαν στο φως παραμονές ακροαματικής διαδικασίας σε αμερικανικό δικαστήριο, κατά την οποία θα εξεταστεί το αίτημα του ομίλου να μην καταβάλει τεράστια ποσά στο πλαίσιο συμβιβασμού που είχε επιτευχθεί με θύματα της καταστροφικής πετρελαιοκηλίδας του 2010. Η BP υποστηρίζει ότι θα ζημιωθεί κατά δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας «φανταστικών ή παρατραβηγμένων ισχυρισμών».