Skip to main content

Η πετρελαιοκηλίδα της BP προκαλεί… ανακοπή σε ψάρια

Οι πετρελαιοκηλίδες προκαλούν καρδιοπάθειες στους τόνους και σε άλλα ψάρια, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ανακοπή, υποστηρίζουν ερευνητές από το Στάνφορντ και την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), σε έκθεσή τους που ρίχνει φως στις συνέπειες της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πετρελαίου και μικρά ψάρια από το σημείο, όπου τον Απρίλιο του 2010 έκρηξη σε εξέδρα άντλησης της BP στον Κόλπο του Μεξικού σκότωσε 11 ανθρώπους και προκάλεσε μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα. Στόχος τους, να εξετάσουν τις επιπτώσεις του πετρελαίου στην καρδιά των ψαριών, 4 χρόνια μετά από την καταστροφή.

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science, χημικά στο αργό πετρέλαιο όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) βλάπτουν την καρδιά των ψαριών στην εμβρυική περίοδο και στη φάση της ανάπτυξης μπλοκάροντας τη ροή ιόντων καλίου και ασβεστίου στην κυτταρική μεμβράνη, με αποτέλεσμα να εμπιδίζεται η διατήρηση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

«Μέχρι τώρα οι τοξικές ιδιότητες των PAH ήταν γνωστές περισσότερο για το ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο», ανέφερε ο Ναθάνιελ Σολτς από τη NOAA, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Η εργασία μας όμως δείχνει ότι έχουν και καρδιοτοξικές ιδιότητες, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ζωής των ψαριών. Σε σχετικά υψηλότερες συγκεντρώσεις, οι επιπτώσεις για τα ψάρια που αναπτύσσονται είναι σοβαρές, καθώς ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να λειτουργήσει ή παραμορφώνεται – και αυτά τα ψάρια πεθαίνουν.»

Η ανακάλυψη δεν αφορά μόνο τα ψάρια και την υγεία του οικοσυστήματος, αλλά και την αλιευτική βιομηχανία της περιοχής του Κόλπου του Μεξικού. Ήδη πριν από την πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon ο πληθυσμός κυανόπτερου τόνου είχε μειωθεί κατά 80%, ενώ το είδος ήταν ένα από αυτά που επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ζημιά είναι μακροπρόθεσμη καθώς ακόμη και τώρα, σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις πετρελαίου τα ψάρια δεν προλαβαίνουν να γεννηθούν, ενώ οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις επηρεάζουν έστω και έμμεσα τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν.