Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης: Τέλος στη δυσοσμία και τη δυσφήμιση της Λευκάδας λόγω σκουπιδιών

Αυτοψία στη Λευκάδα, στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, ζήτημα που ταλάνιζε το νησί για χρόνια, έκανε την Κυριακή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, τον δήμαρχο Χαράλαμπο Καλό και τον βουλευτή ΝΔ Αθανάσιο Καββαδά.

Κατά την επίσκεψή του στη χωματερή, ο υπουργός δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή το ΥΠΕΝ έστρεψε την προσοχή του σε πολλές σοβαρές περιπτώσεις προβληματικής διαχείρισης απορριμμάτων, όπως αυτή της Λευκάδας. Όπως είπε, «ήδη εδώ και τρεις μήνες έχουμε δώσει λύση με τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας. Πριν ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος, η σημερινή απαράδεκτη εικόνα με τα συσσωρευμένα απορρίμματα θα είναι παρελθόν. Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς βαίνει προς υλοποίηση η οριστική και μόνιμη λύση διαχείρισης απορριμμάτων στη Λευκάδα, όπως αξίζει στην ιστορία, τον Πολιτισμό και το τουριστικό προφίλ του νησιού».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στο νησί είχαν συσσωρευθεί περί τις 12.000 δεματοποιημένα απορρίμματα, σε χώρο που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Λευκάδας, με αποτέλεσμα την έντονη δυσοσμία, «αλλά και την απαράδεκτη εικόνα ογκωδών σκουπιδιών, που δεν συνάδει σε καμία περιοχή της χώρας, πόσο μάλλον, σε έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας». Ήδη, όπως σημείωσε, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του υπουργείου και του δήμου Λευκάδος, εδώ και τρεις μήνες ο χώρος δεν επιβαρύνεται με νέα απορρίμματα, καθώς μεταφέρονται απέναντι στον ΧΥΤΑ Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά και η απομάκρυνση των συσσωρευμένων απορριμμάτων, ώστε μέχρι τον Μάιο να έχει καθαρίσει πλήρως ο χώρος. Μετά την απομάκρυνση των απορριμμάτων, θα προχωρήσει και η αποκατάσταση του χώρου, με συνολική ανάπλαση.

Στόχος του υπουργείου είναι εντός του 2020 να υπάρξει και ανάδοχος για την κατασκευή της νέας σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη Λευκάδα, σε όμορο οικόπεδο, με χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί έκτοτε η κατασκευή της εντός διετίας.