Skip to main content

Δραματική αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων μόνο με ένα βαθμό Κελσίου υπερθέρμανσης του πλανήτη

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, μόνο ένας επιπλέον βαθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες εμφάνισης ακραίων καιρικών συνθηκών σε πολλά μέρη του κόσμου.

Η μελέτη έλαβε ως υπόθεση το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κάθε χώρα στη Συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν θα πετύχουν να διατηρήσουν την παγκόσμια θερμοκρασία στους δύο βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Εάν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν κατά δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικές προσομοιώσεις ιστορικών δεδομένων κλίματος, καθώς και ατμοσφαιρικής και ωκεάνιας κυκλοφορίας, που διαμορφώνουν τα καιρικά συστήματα, για να εκτιμήσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ένας επιπλέον βαθμός θέρμανσης έκανε μεγάλη διαφορά σε αυτές τις προσομοιώσεις. Η διατήρηση των σημερινών επιπέδων εκπομπών οδηγεί στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης υπερβολικά θερμών νυχτών κατά πέντε φορές σε περίπου 50% της Ευρώπης και 25% της Ανατολικής Ασίας. Δύο έως τρεις βαθμοί υπερθέρμανσης θα αυξήσουν επίσης τις ημέρες με υψηλότατες βροχοπτώσεις πάνω στο 35% της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας, αυξάνοντας παράλληλα τον συνολικό αριθμό θερμών ημερών.

«Οι πραγματικά μεγάλες αυξήσεις στην πιθανότητα των γεγονότων με καιρικά φαινόμενα-ρεκόρ θα περιοριστούν εάν οι χώρες επιτύχουν ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους από τις κλιματικές δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Νόα Ντίφενμπο, σε δελτίο τύπου. «Ακόμη και αν επιτευχθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι, θα συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα κλίμα που έχει σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα πρωτοφανών γεγονότων από το σημερινό», πρόσθεσε.

Εξάλλου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα το 2018.