Skip to main content

Οι αναπτυσσόμενες χώρες επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τα πλουσιότερα κράτη

Η εγκατάσταση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ανερχόμενες αγορές γίνεται στο σχεδόν διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με αυτές στα πιο πλούσια κράτη, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η έκθεση εξέτασε 55 κράτη, όπως την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ουρουγουάη και την Κένυα, και διαπίστωσε ότι από το 2008 έως το 2013 έχουν εγκαταστήσει έργα συνολικής ισχύος 142 γιγαβάτ. Η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κράτη αυτά σημείωσε αύξηση 143 τοις εκατό, ενώ στα πλουσιότερα κράτη η αύξηση ήταν περίπου 84 τοις εκατό.

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού Climatescope εξέτασε 26 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, 19 κράτη από την Αφρική και 10 από την Ασία, μετά από έρευνα που υποστηρίχθηκε εν μέρει από τον Οργανισμό για τη Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Η έκρηξη της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται συχνά για οικονομικούς λόγους. Ένα νησιωτικό κράτος όπως η Τζαμάικα, όπου το κόστος παραγωγής μίας μεγαβατώρας είναι περίπου 300 δολάρια, θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα για περίπου το μισό κόστος. Ομοίως, η αιολική ενέργεια στη Νικαράγουα μπορεί να μειώσει το κόστος επίσης κατά το μισό, σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας. Συγκριτικά στην Ελλάδα το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη είναι 59,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η πράσινη ενέργεια είναι μία επιλογή χαμηλού κόστους για πολλές από αυτές τις χώρες, καθώς πλέον οι τεχνολογίες είναι οικονομικά ανταγωνιστικές. Αυτό το γεγονός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους που οι χώρες της μελέτης αύξησαν τη συνολική επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα 122 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, πόσο υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2007.