Skip to main content

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

REUTERS/Nick Oxford

Τα βλέμματα στρέφονται στην εξέλιξη των ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ, ζωτικό αγωγό για την μεταφορά του

Η τιμή του αργού πετρελαίου αναμένεται θα σημειώσει άνοδο, όταν οι εμπορικές συναλλαγές επαναληφθούν, μολονότι η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι «η επίθεση κατά του Ισραήλ έχει ολοκληρωθεί».

Το βασικό ερώτημα είναι αν η σύγκρουση θα οδηγήσει στην διακοπή των ροών του αργού, από μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Το «μήνυμα» του Ιράν

Εάν επεκταθούν διακοπές στις μεταφορές μέσω αγωγών ή στα δρομολόγια των τάνκερς πέραν της Ερυθράς Θάλασσας που ήδη ελέγχονται από τους Χούθι, τότε οι τιμές του αργού θα αυξηθούν.

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν

Τα βλέμματα στρέφονται στην εξέλιξη των ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ, του στενού υδάτινου δρόμου στον Περσικό Κόλπο, ζωτικό αγωγό για τις μεταφορές του.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της επίθεσης της Τεχεράνης, υπήρξαν δύο αντικρουόμενες εξελίξεις.

Στην πρώτη, ο επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) δήλωσε ότι ενώ το Ιράν είχε τη δυνατότητα να διακόψει τη λειτουργία του στενού εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με το Ισραήλ, επέλεξε να μην το κάνει.

Αλλά κατά τη δεύτερη, το IRGC κατέλαβε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέεται με το Ισραήλ κοντά στην περιοχή και το κατεύθυνε προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Στο σύνολό τους, αυτές οι δύο κινήσεις υποδηλώνουν την επιθυμία να συνδυαστεί ένα μήνυμα αυτοσυγκράτησης μαζί με μια έντονη υπενθύμιση των δυνατοτήτων του Ιράν να παρεμβαίνει στη ναυσιπλοΐα.

Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ

Εξάλλου, μεταξύ των πολλών θεμάτων που θα απασχολήσουν τον Τζο Μπάιντεν θα είναι και η απόφαση για το αν η εξέλιξη των γεγονότων στη Μέση Ανατολή δικαιολογεί μια ακόμη απελευθέρωση αργού πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα των ΗΠΑ.

Όταν οι τιμές της ενέργειας έκαναν άλμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την – χωρίς προηγούμενο- απελευθέρωση 180 εκατομμυρίων βαρελιών.

Έκτοτε, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το έργο-μαμούθ της αναπλήρωσης του αποθέματος, αλλά η πρόοδος είναι αργή, ενώ μια πρόσφατη κίνηση για την αγορά ακόμη και 3 εκατομμυρίων βαρελιών εγκαταλείφθηκε εν μέσω υψηλών τιμών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, το SPR περιείχε περίπου 364 εκατομμύρια βαρέλια.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό