Skip to main content

Κίνα – πραγματική δύναμη στην πνευματική ιδιοκτησία

Τσου Χαϊπένγκ
Τεχνικός χειρίζεται ρομπότ για τη δοκιμή και συσκευασία ημιαγωγών σε επιχείρηση έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής ημιαγωγών στην πιλοτική ζώνη επιστημών και τεχνολογίας Χαϊσάν της κομητείας Χούκοου, στην πόλη Τζιουτζιάνγκ της επαρχίας Τζιανγκσί

Από το 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, ο αριθμός διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για ξένες εφευρέσεις που χορηγήθηκαν από την Κίνα έφτασε τα 1,055 εκατ., εκ των οι 897.000 μεταφράστηκαν τελικά σε προϊόντα

Δέκατο τέταρτο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας για το 2023, σε παγκόσμιο επίπεδο καταχωρήθηκαν συνολικά και σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης Συνεργασίας για τις Ευρεσιτεχνίες 272.600 αιτήσεις εκ των οποίων οι 69.610 προέρχονται από την Κίνα, τη μεγαλύτερη πλέον «πηγή» ευρεσιτεχνιών. Τα σχετικά δεδομένα δείχνουν ότι οι δυνατότητες καινοτομίας της Κίνας συνεχώς βελτιώνονται, με τη χώρα να αποτελεί πλέον πραγματική δύναμη στην πνευματική ιδιοκτησία. Ταυτόχρονα, βελτιώνονται και τα μέτρα προστασίας της τελευταίας, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλο και περισσότερους αιτούντες.

Η Κίνα βρίσκεται επίσης στη δωδέκατη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας για το 2023 του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ενώ κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των εκατό κορυφαίων χωρών του κόσμου στη δημιουργία συστάδων επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας. Εξαιρετικές είναι επίσης οι επιδόσεις των κινεζικών εταιρειών. Το 2023 η China Huawei Technologies Co., Ltd. βρέθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως με 6.494 διεθνείς αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ενώ και ο Όμιλος BOE Technology κατατάχθηκε μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο από άποψη αιτήσεων. Μεταξύ των κορυφαίων δέκα εταιρειών, η CATL Κίνας γνώρισε την ταχύτερη ανάπτυξη καθώς ο αριθμός αιτήσεων που ανακοίνωσε για το 2023 αυξήθηκε κατά 1.533 και η εταιρεία εκτοξεύτηκε από την ενενηκοστή δεύτερη στην όγδοη θέση παγκοσμίως. Όσον αφορά τον βιομηχανικό τομέα, η Κίνα ηγείται στα φωτοβολταϊκό συστήματα, έχοντας καταχωρήσει συνολικά 126.400 αιτήσεις διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Επιπλέον, οι δέκα κορυφαίες εταιρείες στις πωλήσεις νέων ενεργειακών οχημάτων της Κίνας έχουν καταχωρίσει διεθνώς πάνω από 100.000 πατέντες, με τις τελευταίες να αυξάνονται ταχύτατα κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ξένοι αιτούντες είναι όλο και πιο πρόθυμοι να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κίνα σε σχέση με την πνευματική ιδιοκτησία. Από το 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, ο συνολικός αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για ξένες εφευρέσεις που χορηγήθηκαν από την Κίνα έφτασε τα 1,055 εκατ., εκ των οι 897.000 μεταφράστηκαν τελικά σε προϊόντα. Την τελευταία δεκαετία, εκατόν δεκαπέντε συνολικά χώρες που συμμετέχουν στην από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» υπέβαλαν συνολικά 253.000 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας (μέση ετήσια αύξηση 5.4%).

Οι ξένοι αιτούντες αναπτύσσουν ενεργά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα. Ταυτόχρονα, όλο και ενισχύεται η θετική άποψή τους για τη χώρα ως αξιόπιστου και προτιμώμενου προορισμού για τη διεθνή επίλυση διαφορών πνευματικής ιδιοκτησίας. Μέχρι τα τέλη του 2023, το Δικαστήριο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Ανώτατου Λαϊκού Δικαστηρίου της Κίνας επεξεργάστηκε 1.678 υποθέσεις που αφορούσαν ξένα διπλώματα και ολοκλήρωσε 1.198 από αυτές. Οι υποθέσεις που αφορούσαν ξένους αποτελούσε το ένα δέκατο των συνολικών υποθέσεων. Μεταξύ των διοικητικών υποθέσεων έγκρισης και επικύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις που έγιναν δεκτές από το δικαστήριο, το ένα τρίτο αυτών αφορούσε ξένους. Η Κίνα εκδικάζει δίκαια και αμερόληπτα υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορούν ξένους, προωθώντας τη δημιουργία ενός ανοιχτού και διαφανούς νομικού πλαισίου και ενός περιβάλλοντος αγοράς που χαρακτηρίζεται από δίκαιο ανταγωνισμό, γεγονός που οδηγεί όλο και περισσότερες ξένες εταιρείες να επιλέξουν τα κινεζικά δικαστήρια για την επίλυση των διαφορών τους.