Skip to main content

Barclays: Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 1 δισ. λιρών και εκτεταμένη στρατηγική αναδιάρθρωση

Κάτω από τις προσδοκίες τα κέρδη - Περικοπές σε 2.000 θέσεις εργασίας

Η Barclays ανακοίνωσε την Τρίτη καθαρές ζημίες ύψους 111 εκατομμυρίων λιρών (139,8 εκατ. δολαρίων) για το δ’ τρίμηνο, αλλά και εκτεταμένη στρατηγική αναδιάρθρωση, ωθώντας τις μετοχές σε άλμα άνω του 5%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 60,95 εκατ. στερλίνες για το τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, καθώς η Barclays ξεκινά ένα σημαντικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πτώση των κερδών της.

Για το σύνολο του έτους, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4,27 δισ. στερλίνες, από 5,023 δισ. στερλίνες το 2022 και κάτω από την πρόβλεψη για 4,59 δισ. στερλίνες.

Η τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα μια πρόσθετη επαναγορά μετοχών ύψους 1 δισ. λιρών και θα καθορίσει ένα νέο τριετές σχέδιο που έχει σχεδιαστεί για την περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών και οικονομικών επιδόσεων.

Η Barclays δέχθηκε πλήγμα 900 εκατ. στερλινών το δ’ τρίμηνο από τα διαρθρωτικά μέτρα περικοπής κόστους, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ακαθάριστη εξοικονόμηση κόστους περίπου 500 εκατ. στερλινών φέτος, με αναμενόμενη περίοδο απόσβεσης λιγότερο από δύο χρόνια.

Τεράστια αναμόρφωση

Την Τρίτη, η τράπεζα ανακοίνωσε μια τεράστια λειτουργική αναμόρφωση, που περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές κόστους, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών της τμημάτων, ενώ υποσχέθηκε να επιστρέψει 10 δισεκατομμύρια λίρες στους μετόχους μεταξύ 2024 και 2026 μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.

Η επιχείρηση θα χωρίζεται πλέον σε πέντε λειτουργικούς τομείς, διαχωρίζοντας την εταιρική και την επενδυτική τράπεζα για να σχηματίσει: Barclays U.K., Barclays U.K. Corporate Bank, Barclays Private Bank and Wealth Management, Barclays Investment Bank και Barclays U.S. Consumer Bank.

Η Barclays επεξεργάζεται σχέδια για την εξοικονόμηση έως και 1 δισ. στερλινών που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την περικοπή έως και 2.000 θέσεων εργασίας, κυρίως στο back office της βρετανικής τράπεζας, σύμφωνα με το Reuters. Οι διευθυντές της Barclays, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο C.S. Venkatakrishnan, ο οποίος είναι γνωστός στην τράπεζα ως Venkat, εξετάζουν ήδη από το 2023 προτάσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας της. Στο πλαίσιο αυτών θα μπορούσαν να περικοπούν 1.500 έως 2.000 θέσεις εργασίας εάν εφαρμοστούν πλήρως.

Η Barclays στοχεύει σε συνολική ακαθάριστη εξοικονόμηση κόστους ύψους 2 δισεκατομμυρίων λιρών και σε RoTE μεγαλύτερο του 12% έως το 2026.