Skip to main content

Κίνα: Το ξένο κεφάλαιο διεισδύει περαιτέρω στις δημόσιες προσφορές

Αεροφωτογραφία της λίμνης Τζιντζί και του επιχειρηματικού κέντρου του βιομηχανικού πάρκου της Σουτσόου της επαρχίας Τζιανγκσού στην ανατολική Κίνα. Φωτογραφία του Χουά Σουεκέν

Στο μέλλον θα βελτιωθούν οι πολιτικές ρυθμίσεις για τα ξένα κεφάλαια και την ευκολία των διασυνοριακών επενδύσεων που θα ενισχύσουν τη σύνδεση της Κίνας με την παγκόσμια αγορά

Ήδη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα το ξένο κεφάλαιο επιταχύνει τη διείσδυσή του στις δημόσιες προσφορές της Κίνας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι, πέρα από  τις κοινοπραξίες κινεζικών και ξένων εταιρειών που μετατράπηκαν σε εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και ελέγχονται εξ’ ολοκλήρου από το εξωτερικό, επί του παρόντος υπάρχουν επίσης εννέα δημόσια επενδυτικά ταμεία στην Κίνα που ανήκουν πλήρως σε ξένους επενδυτές.

Η διαδικασία συμμετοχής ξένων κεφαλαίων στα δημόσια επενδυτικά ταμεία της Κίνας συμβαδίζει με την ωρίμανση και την ενίσχυση της αγοράς δημόσιων προσφορών της χώρας. Από τα δέκα αρχικά μέχρι τα εκατοντάδες πλέον επενδυτικά ταμεία και από την καινοτομία προϊόντων στην επιχειρηματική καινοτομία, ο τομέας αμοιβαίων κεφαλαίων της Κίνας διαμόρφωσε μέσα από το αμφίδρομο άνοιγμα ένα πλούσιο και διαφοροποιημένο βιομηχανικό τοπίο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα των δημόσιων κεφαλαίων. Η ζωτικότητα και η καινοτομία των τελευταίων ενισχύθηκαν χάρη στην είσοδο του ξένου κεφαλαίου και οι ανταλλαγές μεταξύ ίσων βοήθησαν τον τομέα αμοιβαίων κεφαλαίων της Κίνας να βελτιώσει τις προσφερόμενες επαγγελματικές υπηρεσίες του.

Η πολιτική καθοδήγηση και τα μέτρα στήριξης αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα που ευθύνεται για την ταχεία ανάπτυξη των ξένων δημόσιων επενδυτικών ταμείων. Στις 10 Νοεμβρίου 2017, το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στα ποσοστά συμμετοχής των ξένων επενδύσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ότι τα όρια συμμετοχής των ξένων επενδυτών μέσα από άμεσες ή έμμεσες επενδύσεις σε τίτλους, κεφάλαια και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα αυξηθούν από 25% ή 49% σε 51%, με κάθε περιορισμό να αίρεται μετά από τρία χρόνια. Στις 20 Ιουλίου 2019, το Γραφείο της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου ανακοίνωσε έντεκα μέτρα για την περαιτέρω επέκταση του οικονομικού ανοίγματος, που περιλάμβαναν και την επίσπευση της χαλάρωσης των ορίων στα ποσοστά συμμετοχής ξένων μετόχων στα επενδυτικά ταμεία με τελική ημερομηνία την 1η Απριλίου 2020. Την ημέρα εκείνη η Κίνα επίσης ήρε τους περιορισμούς ξένης ιδιοκτησίας σε εταιρείες κινητών αξιών και δημόσιων κεφαλαίων. Όλα αυτά τα μέτρα τόνωσαν το ενδιαφέρον των ξένων ιδρυμάτων για την κινεζική αγορά.

Στο μέλλον η Κίνα θα ελέγξει με προσοχή τον ρυθμό και την κλίμακα του χρηματοοικονομικού ανοίγματος, θα εφαρμόσει προκαθορισμένους κανόνες εθνικής μεταχείρισης σε συνδυασμό με το σύστημα των αρνητικών καταλόγων, και θα προσφέρει ένα πιο δίκαιο, διαφανές και ανοιχτό περιβάλλον πολιτικής, στηρίζοντας τη συμμετοχή των ξένων ιδρυμάτων στην κινεζική κεφαλαιαγορά. Ταυτόχρονα, θα βελτιωθούν οι πολιτικές ρυθμίσεις για τα ξένα κεφάλαια και την ευκολία των διασυνοριακών επενδύσεων που θα ενισχύσουν τη σύνδεση της Κίνας με την παγκόσμια αγορά και θα επιτρέψουν τη συγκέντρωση ξένων ιδρυμάτων με παγκόσμια επιρροή, μετατρέποντας τη χώρα σε ένα διεθνές και ανταγωνιστικό χρηματοοικονομικό κέντρο.