Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμφωνίες για την τραπεζική χρηματοδότηση της κατασκευής του υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη.
Εκτός απροόπτου εκτιμάται ότι η πρώτη φάση του έργου, η οποία θα διασυνδέσει ειδικότερα την Σαουδική Αραβία με την Ευρώπη, προϋπολογισμού 600 εκατ. δολ., θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται σε δύο με τρεις μήνες με προοπτική να ολοκληρωθεί σε περίπου 3,5 χρόνια.
Το EMC εκκινώντας από την Σαουδική Αραβία θα περάσει από Ιορδανία, Ισραήλ και Κρήτη και στη συνέχεια ένας κλάδος του θα καταλήξει στη Γένοβα και ένας δεύτερος στη Μασσαλία.
Πρόκειται για ένα από τα περίπου 10 καλωδιακά συστήματα που έχουν ανακοινώσει (ή εξετάζουν) να κάνουν στάση στην Κρήτη για την οποία στόχος είναι να καταστεί τηλεπικοινωνιακός κόμβος με την προσαιγιάλωση καλωδίων και τη δημιουργία κέντρων δεδομένων.
Στην κοινοπραξία δημιουργό του EMC τους τελευταίους μήνες έχουν επέλθει αλλαγές καθώς αποχώρησε ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Κύπρου, Cyta (ήταν στο αρχικό σχήμα).
Σήμερα στον φορέα υλοποίησης του καλωδιακού συστήματος συμμετέχουν η Saudi Telecom (ο σαουδαραβικός φορέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ των βασικών παρόχων στη Μέση Ανατολή) με 72%, η ΔΕΗ με 25% (ποσοστό που είχε και αρχικά – το ποσοστό της Cyta πήρε η Saudi Telecom ) και η Telecommunication Telephony Satellite Applications – TTSA (τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία) με 3%.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη χρηματοδότηση του EMC θα συμμετέχουν η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς και η Alpha Bank. Η κοινοπραξία θα συμβάλει με το 40% του αναγκαίου κεφαλαίου (60% δανεισμός). Η χρηματοδότηση από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα θα είναι σε ποσοστό 85%.
Το νέο αυτό καλωδιακό σύστημα ακολουθεί νέα διαδρομή για την σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη. Όλα τα υπάρχοντα καλώδια διέρχονται από την Αίγυπτο, κυρίως μέσω του Σουέζ, με κατάληξη τη Μασσαλία. Πέραν του ότι θα είναι μία στρατηγικά εναλλακτική δίοδος, θα μειώσει σημαντικά τη χρονοκαθυστέρηση στην μεταφορά δεδομένων.
Σε δεύτερη φάση το EMC θα επεκταθεί από την Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων, σε Ινδία, Σιγκαπούρη και Μαλαισία. Όπως εκτιμάται το καλωδιακό αυτό σύστημα θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επικείμενη επίσημη επίσκεψή του το αμέσως προσεχές διάστημα στο Νέο Δελχί.
Η συζήτηση για την κατασκευή του EMC ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 όταν ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίασε το έργο στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και συμφωνήθηκε να αναθέσουν στις αντίστοιχες ομάδες τους την υλοποίηση του. Στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2022 υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της κοινοπραξίας, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου υπεγράφη η Συμφωνία των Μετόχων.