Skip to main content

Γερμανία: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σημαντικά στο 3,7%

REUTERS/Lisi Niesner

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να είναι δύσκολη και αυτή τη χρονιά

Μετά από πέντε συνεχόμενες μειώσεις, ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο σκαρφαλώνοντας στο 3,7% σε ετήσια βάση.

«Οι τιμές καταναλωτή τον Δεκέμβριο ήταν 3,7% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι», ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι ειδικοί περίμεναν την αύξηση μετά την πτώση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια.

Ο λόγος για την αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στο γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2022, το κράτος είχε αναλάβει την εφάπαξ μηνιαία πληρωμή για φυσικό αέριο και τηλεθέρμανση, προκειμένου να απαλλάξει τα νοικοκυριά από το ενεργειακό κόστος, το οποίο είχε αυξηθεί κατακόρυφα μετά τη ρωσική επίθεση στο Ουκρανία. Αυτή η μείωση των τιμών δεν περιλαμβάνεται στον υπολογισμό του Δεκεμβρίου 2023.

Το 2022, ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί σε ετήσια βάση στο 6,9%, το υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας.

Τα τρόφιμα παρέμειναν ο «οδηγός» των τιμών τον Δεκέμβριο, καθώς αυξήθηκαν σε τιμές κατά μέσο όρο 4,5 τοις εκατό. Η ενέργεια κόστισε 4,1% περισσότερο από πέρυσι.

Πολιτικές αποφάσεις

Το γεγονός ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να παραμείνει δύσκολη τη νέα χρονιά οφείλεται και σε αρκετές πολιτικές αποφάσεις. Οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να αυξηθούν τον Ιανουάριο, καθώς η τιμή του CO2 αυξήθηκε απότομα από 30 ευρώ ανά τόνο σε 45 ευρώ, στην αλλαγή του έτους. «Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο σε άλλες ομάδες προϊόντων τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Ράλφ Σόλβιν.

Επιπλέον, το «φρένο τιμών» για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια έληξε με την αλλαγή του έτους. Θα καταργηθεί επίσης η σχεδιαζόμενη επιχορήγηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους 5,5 δισ. ευρώ για τέλη ηλεκτρικού δικτύου. Επιπλέον, οι πελάτες φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης θα πληρώσουν και πάλι τον πλήρη ΦΠΑ 19% αντί του μειωμένου 7%. Επιστρέφει επίσης ο ΦΠΑ στο 19% στα εστιατόρια.

«Η ανάγκη να καλυφθεί ο πληθωρισμός με αυξήσεις των μισθών είναι τεράστια», λέει ο Θόρστεν Σούλτεν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI) του συνδικαλιστικού ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ».  «Μετά από τρία χρόνια απωλειών  στους πραγματικούς μισθούς, η αγοραστική δύναμη είναι αυτή τη στιγμή στο επίπεδο του 2016», προσθέτει.

Ο Πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φούεστ, προειδοποίησε πάντως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι πληθωρισμού, « κυρίως γιατί η απότομη αύξηση των μισθών, οδηγεί σε υψηλότερες τιμές, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες.»

Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συνεχίσει να μειώνεται. Για παράδειγμα, το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για την Αξιολόγηση της Συνολικής Οικονομικής Ανάπτυξης, βλέπει μέσο ποσοστό πληθωρισμού 2,6% το 2024. Το Ινστιτούτο Ifo αναμένει κατά μέσο όρο 2,2%,εφέτος.

Η Bundesbank έχει προβλέψει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, τον οποίο χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική της πολιτική, θα μειωθεί στο 2,7% για τη Γερμανία το 2024. «Ο πληθωρισμός της ενέργειας μειώνεται απότομα και οι τιμές των τροφίμων μειώνονται επίσης σημαντικά», ανέφερε η Bundesbank στα μέσα Δεκεμβρίου. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει επίσης ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο.