Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ σταματά να εισάγει διαμάντια ή κοσμήματα από τη Ρωσία από την αρχή του νέου έτους, όπως προβλέπεται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο.
Το μέτρο έχει σκοπό να στερήσει από την κυβέρνηση της Μόσχας μια σημαντική πηγή εισοδήματος και, συνεπώς, να περιορίσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η Επιτροπή της ΕΕ υπολόγισε πρόσφατα τα έσοδα της Ρωσίας από την πώληση διαμαντιών σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Κατά την περίοδο από την 1η Μαρτίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, θα θεσπιστεί σταδιακά έμμεση απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών που μεταποιούνται σε τρίτες χώρες εκτός της Ρωσίας. Η μεταβατική περίοδος έχει στόχο την εισαγωγή ενός μηχανισμού ιχνηλασιμότητας που θα περιορίσει στο ελάχιστο τις διαταραχές στους συμμετέχοντες στην αγορά. Όποιος εισάγει διαμάντια στην ΕΕ θα πρέπει στο μέλλον να προσκομίσει απόδειξη της χώρας προέλευσης των διαμαντιών ή των προϊόντων τους.
Έσοδα δισεκατομμυρίων
Ο λόγος για τον οποίο η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών αποφασίστηκε μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου ήταν, μεταξύ άλλων, η αρχική αντίσταση από το Βέλγιο. Το φλαμανδικό λιμάνι της Αμβέρσας είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διαμαντιών στον κόσμο από τον 16ο αιώνα. Η Ρωσία θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο. Το 2021, η κρατική εταιρεια εξόρυξης διαμαντιών Alrosa είχε έσοδα 332 δισεκατομμυρίων ρουβλίων(περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ).
Εκτός από την απαγόρευση των διαμαντιών, το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας περιελάμβανε επίσης απαγόρευση εισαγωγής πρώτων υλών για την παραγωγή χάλυβα και επεξεργασμένων προϊόντων αλουμινίου, καθώς και περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών όπως μπαταρίες λιθίου, θερμοστάτες και ορισμένα χημικά προϊόντα. Υπάρχει επίσης νέα απαγόρευση εισαγωγής υγραερίου (LPG) από τη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με την Κομισιόν, επηρεάζει εισαγωγές άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως.