Skip to main content

Ακριβότερο κρέας από την σταυροφορία κατά των αγελάδων – Μία «λύση» για το κλίμα

Υψηλή φορολόγηση και «κίνητρα» για να κλείσουν εκτροφεία και γαλακτοπαραγωγικές μονάδες

Κερδίζει έδαφος η «σταυροφορία» για την εξάλειψη του κρέατος, στο πλαίσιο της μείωσης της έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με περσινή έκθεση του ΟΗΕ , περίπου 7 γιγατόνοι μείωσης του CO2 -περίπου όσες εκπομπές παράγονται από την παγκόσμια καύση φυσικού αερίου- θα πρέπει να προέλθουν από τους ανθρώπους που τρώνε λιγότερο κρέας.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 11% έως 17% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για το 32% του παγκόσμιου μεθανίου, το οποίο είναι 28 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Η παραγωγή βοδινού κρέατος παράγει σχεδόν 18 φορές περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου -και του χοιρινού κρέατος, τέσσερις φορές περισσότερα- από ό,τι το τόφου (υποκατάστατο κρέατος που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας).

Το μεθάνιο είναι το φυσικό υποπροϊόν της χώνευσης των αγελάδων. Κάθε αγελάδα εκπέμπει τόσο άνθρακα σε ένα χρόνο όσο ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα, οι αγελάδες δεν μπορούν να κατασκευαστούν ώστε να γίνουν πιο “αποδοτικές”.

Ενώ οι επιστήμονες πειραματίζονται με τη σίτιση των αγελάδων με φύκια για τη μείωση του μετεωρισμού τους, η αλλαγή της διατροφής μιας αγελάδας θα μπορούσε να υποβαθμίσει τη θρεπτική ποιότητα και τη γεύση του κρέατος και του γάλακτος της. Τα φύκια έχουν επίσης υψηλά επίπεδα μιας ένωσης που βλάπτει το στρώμα του όζοντος.

Λύση η φορολόγηση

Όλα αυτά είναι ο λόγος για τον οποίο η έκθεση του ΟΗΕ πρότεινε τη φορολόγηση των τροφίμων με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με στόχο να γίνει το κρέας τόσο ακριβό ώστε οι άνθρωποι να μην έχουν άλλη επιλογή από το να γίνουν χορτοφάγοι.

Αυτό προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση των Εργατικών της Νέας Ζηλανδίας πριν το κόμμα χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία στις εκλογές του Οκτωβρίου, εν μέσω εξέγερσης των γαλακτοπαραγωγών. Σύμφωνα με το σχέδιο των Εργατικών, οι αγρότες θα φορολογούνταν με βάση το μέγεθος της γης τους, την ποσότητα του ζωικού κεφαλαίου που διαθέτουν, τη συνολική παραγωγή τους και τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων.

Η Ολλανδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών-κτηνοτροφικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, σχεδιάζει να  δώσει κίνητρα στους κτηνοτρόφους για να τερματίσουν τη δραστηριότητά τους, ώστε να συμμορφωθεί η χώρα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές ρύπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 750 Ολλανδοί κτηνοτρόφοι έχουν υπογράψει για αυτό το πρόγραμμα εξαγοράς. Φυσικά, το αποτέλεσμα θα είναι μειωμένη προσφορά κρέατος και υψηλότερες τιμές.

Δαπανηροί ρυθμιστικοί κανονισμοί

Τα ίδια και στην Αμερική. Η Καλιφόρνια απαιτεί από τις γαλακτοκομικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την πολιτεία να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 2013 μέχρι το 2030. Το Σακραμέντο σχεδιάζει να επιτύχει αυτόν τον στόχο με δαπανηρούς ρυθμιστικούς κανονισμούς που θα οδηγήσουν τους αγρότες στην έξοδο από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι γεωργικοί κανόνες της Καλιφόρνιας θα έχουν εθνικό αντίκτυπο, καθώς ισχύουν για κάθε ζώο που εκτρέφεται στις ΗΠΑ και στη συνέχεια πωλείται στην πολιτεία.

Χιλιάδες παραγωγοί κρέατος σε εθνικό επίπεδο προειδοποιούν ότι μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν λόγω του υψηλού κόστους συμμόρφωση.

Η Καλιφόρνια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχουν επίσης πιστώσεις στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες για τη δέσμευση του μεθανίου από την κοπριά. Αυτές οι πιστώσεις είναι κυριολεκτικά …αγελάδες μετρητών, που αξίζουν σχεδόν 2.000 δολάρια ανά κεφάλι.

naftemporiki.gr