Skip to main content

Ισραήλ: Πού πάνε λεφτά, την ώρα που το κόστος του πολέμου είναι πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο

Παρότι, ο υπουργός Οικονομικών έχει υποσχεθεί ότι θα κόψει κονδύλια που δεν είναι «απαραίτητα», οι μέχρι στιγμής προσπάθειές του έχουν επικριθεί από την αντιπολίτευση και πρώην διοικητές κεντρικών τραπεζών

Το οικονομικό βάρος του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς αρχίζει να βαραίνει, πυροδοτώντας μια πολιτική συζήτηση στο Ισραήλ, η οποία θα είναι σκληρή για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Οικονομικών του, Μπέζαλελ Σμότριτς.

Η σύγκρουση κοστίζει στην ισραηλινή οικονομία περίπου 260 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ποσό πολύ μεγαλύτερο  από ό,τι περίμενε το Ισραήλ όταν ξέσπασε ο πόλεμος στις αρχές Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση πρέπει να ξοδέψει περισσότερα για τα πάντα, από όπλα μέχρι μισθούς για τις εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους που κάλεσε καθώς η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται.

Ταυτόχρονα, τα δημοσιονομικά έσοδα μειώνονται επειδή ο τουρισμός και η οικιακή κατανάλωση, μεταξύ άλλων, μειώνονται.

Η πίεση στα δημόσια οικονομικά έχει οδηγήσει σε διαμάχη σχετικά με τις πληρωμές σε υπερορθόδοξα σχολεία και άλλους οργανισμούς που υποστηρίζονται από τους δεξιούς του κυβερνώντος συνασπισμού του Νετανιάχου.

Στο πρόγραμμα δαπανών του Ισραήλ ενσωματώνονται τα λεγόμενα «ταμεία συνασπισμού», ή διακριτικές δαπάνες που προορίζονται για τα πέντε κόμματα που αποτελούν την κυβέρνηση του Νετανιάχου, τον πιο ακροδεξιό στην ιστορία του Ισραήλ.

Ρεκόρ, 14 δισεκατομμυρίων σέκελ (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια) που εγκρίθηκαν τον περασμένο Μάιο θα διατεθούν  σε θρησκευτικά σχολεία – ορισμένα εξαιρούνται από τη διδασκαλία μαθημάτων όπως τα αγγλικά και τα μαθηματικά. Άλλα κονδύλια θα προωθηθούν για την ανάπτυξη εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Σμόριτς, έποικος και ο ίδιος, βρίσκεται υπό πίεση να περικόψει αυτές δαπάνες. Παρότι, έχει υποσχεθεί ότι θα κόψει,  οι μέχρι στιγμής προσπάθειές του έχουν επικριθεί από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και πρώην διοικητές κεντρικών τραπεζών ότι δεν προχωρούν αρκετά για να κατευνάσουν τις αγορές – κάτι που θα χρειαστεί να κάνει το Ισραήλ καθώς αυξάνει τον δανεισμό για να πληρώσει για τον πόλεμο – και να διατηρήσει τα οικονομικά της χώρας σε σταθερή κατάσταση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών πρόκειται να παρουσιάσει εντός των ημερών  νέο προϋπολογισμό για το υπόλοιπο του 2023.

naftemporiki.gr