Skip to main content

Ο βρετανός πολυεκατομμυριούχος που θέλει να πληρώσει περισσότερους φόρους

Δεν υπάρχει χώρα στη Δυτική Ευρώπη όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών να είναι τόσο μεγάλο όσο στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Γκάι Σινγκ-Γουάτσον ανήκει στους 10.000 πλουσιότερους Βρετανούς και, όπως λέει, θέλει να κάνει κάτι για την αυξανόμενη φτώχεια γύρω του, που τον εξοργίζει. Είναι ιδιοκτήτης της Riverford Organics – μιας από τις μεγαλύτερες βιολογικές φάρμες στο Ηνωμένο Βασίλειο – και  απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα. «Απλώς πρέπει να κοιτάξετε τι έχει συμβεί στη Βρετανία τα τελευταία δέκα χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι φτωχοί έχουν γίνει φτωχότεροι και οι πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι», λέει ο βρετανός πολυεκατομμυριούχος.

Ο Γουάτσον θέλει να το αλλάξει αυτό και σκοπεύει να πληρώσει περισσότερους φόρους. Συνυπέγραψε μια επιστολή μαζί με 40 άλλους εκατομμυριούχους προς τον βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, ζητώντας να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η ιδέα τους είναι απλή: «Εάν επρόκειτο να επιβάλλετε φόρους σε πολυεκατομμυριούχους μόλις 1%, αυτό θα ήταν ένα ετήσιο κέρδος για την εφορία ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων λιρών», αναφέρεται στην επιστολή.

Ποτέ δεν πήραν απάντηση από τη Ντάουνινγκ Στριτ, γιατί ο βρετανός πρωθυπουργός είναι σθεναρά κατά των περισσότερων φόρων, και ιδιαίτερα κατά του φόρου περιουσίας.

«Καλέσαμε τον Σούνακ να γίνει μέλος του κλαμπ μας, είναι και ο ίδιος πολυεκατομμυριούχος, αλλά δεν τον ενδιέφερε», λέει ο Γουάτσον με ένα ελαφρώς σαρκαστικό χαμόγελο. «Φυσικά και δεν περίμενα απάντηση στην επιστολή», λέει. Γνωρίζει επίσης τα επιχειρήματα που προβάλλουν τακτικά οι αντίπαλοι της φορολόγησης του πλούτου: «Έτσι διώχνονται οι εκατομμυριούχοι από τη χώρα, αν και είναι αυτοί που δημιουργούν θέσεις εργασίας, μας λένε. Είναι όμως ένα επιχείρημα -απόλυτη ανοησία».

Η φορολόγηση των πλουσίων από μόνη της φυσικά δεν θα ήταν αρκετή εδώ, λέει ο Γουάτσον. Επιπλέον, θα πρέπει να κλείσουν τα φορολογικά κενά και να αυξηθεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Δίκαιο φορολογικό σύστημα

Πολλοί ρωτούν: Γιατί δεν στέλνει ο Γουάτσον απλώς μια επιταγή στην εφορία, αν θέλει να ξεφορτωθεί τα λεφτά του; «Το θέμα δεν είναι οι πλούσιοι που μοιράζουν γενναιόδωρα ελεημοσύνη, αλλά για το γεγονός ότι μια κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμα χωρίς ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα: Αλλιώς, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσποιείται στους ανθρώπους ότι υπάρχει ένας ιδανικός  κόσμος, που όμως δεν υπάρχει», λέει ο πολυεκατομμυριούχος.

Αγρότης της χρονιάς

Ο Γκάι Σινγκ-Γουάτσον κατόρθωσε τα τελευταία 30 χρόνια να αναδείξει τη Riverford από ένα …κιόσκι που πουλούσε βιολογικά λαχανικά σε φίλους, σε ένα εθνικό πρόγραμμα με περίπου 50.000 πελάτες την εβδομάδα.

Όπως λένε οι συνεργάτες του, «ο Γκάι είναι μια εμπνευσμένη, παθιασμένη προσωπικότητα στον κόσμο της βιολογικής γεωργίας, που εξακολουθεί να περνά περισσότερο χρόνο στα χωράφια, παρά στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Βραβευμένος δύο φορές από το BBC Radio 4 ως «Farmer of the Year», ο Γουάτσον έχει πάθος να μοιράζεται με άλλους τη βιολογική γεωργία και τις επιχειρηματικές γνώσεις που έχει συσσωρεύσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε με τους κινδύνους από τα φυτοφάρμακα, έγινε viral στο Facebook, φτάνοντας τις 5,6 εκατομμύρια προβολές και τις 91.000 κοινοποιήσεις.

Ο Γκάι πιστεύει ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν πρέπει να είναι ελιτίστικα, αλλά προσβάσιμα σε όλους. Η Riverford έχει στόχο να προσφέρει μια δίκαιη συμφωνία σε όλους – καλλιεργητές, προσωπικό, πελάτες, αλλά και τον πλανήτη. Όλα αυτά αναγνωρίστηκαν το 2015 όταν τα αγαθά της Riverford βραβεύτηκαν με το «Ηθικό Προϊόν της Δεκαετίας» στα βραβεία Observer Ethical Awards.

Εργαζόμενος – ιδιοκτήτης

Ο Γκάι πάντα έβλεπε το κέρδος ως μέσο και όχι ως σκοπό. Απορρίπτοντας πολυάριθμες επενδυτικές προσεγγίσεις, αγωνίζεται ώστε να μην επιτρέψει στη Riverford να γίνει μια επιχείρηση που καθοδηγείται αποκλειστικά από το τελικό αποτέλεσμα ή να ελέγχεται από εξωτερικούς επενδυτές.

Στις 8 Ιουνίου 2018 πούλησε μάλιστα το 74% της Riverford στους υπαλλήλους της, στο ένα τέταρτο της αγοραίας αξίας. Τον Μάιο του 2023 πούλησε και τις υπόλοιπες μετοχές του, καθιστώντας τη Riverford 100% ιδιοκτησία των εργαζομένων της.

Ο Γουάτσον δωρίζει τακτικά φρούτα και λαχανικά σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη Βρετανία. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο γεύματα έχουν διανεμηθεί τους τελευταίους οκτώ μήνες. Και υπάρχουν όλο και περισσότερες φυσιολογικές οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια για να μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Ο Γκάι συνεχίζει να παίζει πολύ ενεργό ρόλο στην επόμενη φάση του ταξιδιού της Ρίβερφορντ. Θέλει να αποδείξει ότι η επιχείρηση μπορεί να είναι δύναμη για το καλό και είναι βέβαιος ότι η ιδιοκτησία του προσωπικού θα προστατεύσει και θα αναπτύξει το μοντέλο της Riverford για μια βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, με βάση τις αξίες με τις οποίες ιδρύθηκε η επιχείρηση.