Skip to main content

Γκόρντον Μουρ: Πέθανε ο «πατέρας» της Intel

Προβολή φωτογραφίας του Μουρ σε οθόνη/REUTERS/Rick Wilking

Οι εταιρείες ημιαγωγών εξακολουθούν να αναπτύσσουν προϊόντα με βάση τον Νόμο του Μουρ

Ο Γκόρντον Μουρ, ιδρυτής της Intel, του οποίου η θεωρία για την ανάπτυξη μικροεπεξεργαστών για υπολογιστές καθόρισε την πρόοδο στη βιομηχανία ηλεκτρονικών, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Ο Μουρ «πέθανε ειρηνικά περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του στο σπίτι του στη Χαβάη την Παρασκευή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Γκόρντον και Μπέτι Μουρ.

Ιδρυτής της πρωτοπόρου της βιομηχανίας Fairchild Semiconductor, ο Μουρ το 1968 συνίδρυσε την Intel, η οποία εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών στον κόσμο. Η εταιρεία με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια προμηθεύει περίπου το 80% των προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο με το πιο σημαντικό μέρος τους, τον μικροεπεξεργαστή. Ο Μουρ ήταν Διευθύνων Σύμβουλος από το 1975 έως το 1987. Θεωρείται εκ των ιδρυτικών πατέρων της Σίλικον Βάλεϊ.

«Ο κόσμος έχασε έναν γίγαντα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, αποχαιρετώντας τον ιδρυτή της Intel.

O Νόμος του Μουρ

Η Intel και άλλοι κατασκευαστές ημιαγωγών εξακολουθούν να αναπτύσσουν προϊόντα σύμφωνα με μια εκδοχή του «Νόμου του Mουρ»: την παρατήρηση του Γκόρντον Μουρ το 1965 ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ υπολογιστή – που καθορίζει την ταχύτητα, τη μνήμη και τις δυνατότητες μιας ηλεκτρονικής συσκευής – διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Ο νόμος, τον οποίο αναθεώρησε ο Mουρ το 1975, παραμένει ένα μέτρο για την πρόοδο τόσο εντός όσο και εκτός της βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών, παρόλο που η συνεχιζόμενη εφαρμογή του αποτελεί θέμα συζήτησης.

naftemporiki.gr