Skip to main content

Οι Κινέζοι κλώνοι και αντίπαλοι του ChatGPT (infographic)

Ποιες κινεζικές εταιρείες «τρέχουν» στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης και των chatbots

H παγκόσμια φρενίτιδα για το ChatGPT, το chatbot της OpenAI στο οποίο επενδύει και η Microsoft, καλά κρατεί. Η Google έσπευσε – σε μία μάλλον βεβιασμένη κίνηση- να παρουσιάσει το δικό της chatbot, τον Bard. Ωστόσο οι αμερικανικοί κολοσσοί δεν «τρέχουν» μόνοι τους στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι κινεζικές τεχνολογικές έχουν κάνει σημαντικά βήματα και προβάλλουν ως αξιόπιστοι ανταγωνιστές. Με αφορμή μάλιστα την απήχηση του ChatGPT έχουν τις τελευταίες ημέρες προβεί σε ανακοινώσεις για το τι ακριβώς σχεδιάζουν. Η Baidu, η Tencent, αλλά και μικρότερες startups έχουν σε εξέλιξη σχετικά project επί χρόνια.

Τα chatbots στην Κίνα εστιάζουν περισσότερο σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ενώ το ChatGPT, το οποίο μαθαίνει από τεράστιες ποσότητες δεδομένων πώς να απαντά σαν άνθρωπος, έχει καλύτερες επιδόσεις στον προγραμματισμό και στη συγγραφή εκθέσεων.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά ποιοι είναι οι ανταγωνιστές του εκ Κίνας:

Baidu

Η Baidu ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει μέσα στον Μάρτιο τις δοκιμές για ένα chatbot, που ονομάζει Ernie Bot.

ALIBABA

Η Alibaba Group ανακίνωσε ότι στις 8 Φεβρουαρίου αναπτύσσει ένα εργαλείο παρόμοιο με το ChatGPT. Προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο εσωτερικού ελέγχου. Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου έχει εστιάσει σε έρευνα για AI από το 2017.

TENCENT

Η Tencent Holdings ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι πραγματοποιεί έρευνα για την τεχνολογία στην οποία στηρίζεται το ChatGPT και θα συνεχίσει να επενδύει σε ΑΙ, αλγορίθμους εκμάθησης και επεξεργασίας γλώσσας.

JD.COM

Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε στις 10 Φεβρουαρίου ότι θα λανσάρει ένα προϊόν παρόμοιο με το ChatGPT, το ChatJD, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις

NETEASE

Η εταιρεία gaming σχεδιάζει να αναπτύξει τεχνολογία γλωσσικών μοντέλων για υπηρεσίες στον τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

360 SECURITY TECHNOLOGY INC

Ανακοίνωσε στις 8 Φεβρουαρίου ότι επεξεργάζεται τεχνολογία γλωσσικών μοντέλων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πόσο έχει προχωρήσει η έρευνά της ή πότε να περιμένουμε ένα προϊόν στην αγορά.

KUAISHOU TECHNOLOGY

Η εφαρμογή σύντομων βίντεων πραγματοποιεί έρευνα σε γλωσσικά μοντέλα, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που ήδη αξιοποιεί στην εξυπηρέτηση πελατών.

INSPUR ELECTRONIC INFORMATION INDUSTRY

Ενημέρωσε τους επενδυτές ότι επενδύει εδώ και καιρό σε AIGC (AI generated content – παραγόμενο από τεχνητή νοημοσύνη περιεχόμενο).

KUNLUN TECH

Η κινεζική  Kunlun Tech ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να λανσάρει μία κινεζική εκδοχή του ChatGPT  ανοιχτού κώδικα. Θα ενσωματώσει το ChatGPT στον νορβηγικό web browser Opera.

naftemporiki.gr