Skip to main content

Λαγκάρντ: Μετά την Κροατία κι άλλες χώρες στο ευρώ

REUTERS/Wolfgang Rattay

Την ευχή «το κοινό νόμισμα να φέρει σταθερότητα στα μέλη του», εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, καλωσορίζοντας την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη, εξέφρασε την ελπίδα «ότι και άλλες χώρες θα φτάσουν σύντομα στον ίδιο στόχο, προς όφελος ολόκληρης της ΕΕ». Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την ευχή «το κοινό νόμισμα να φέρει σταθερότητα στα μέλη του».

Από την 1η Ιανουαρίου, η Κροατία εξασφάλισε την πλήρη ενσωμάτωσή της στην Ευρώπη με την ένταξη στην Ευρωζώνη και την είσοδο στον χώρο Σένγκεν, ολοκληρώνοντας έτσι το μακρύ ταξίδι προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, που ξεκίνησε το 2000.

Αυτά είναι δύο αποφασιστικά και καθόλου προφανή βήματα για την Κροατία – μια χώρα 3,9 εκατομμυρίων κατοίκων με  ένα ΑΕΠ περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ – που εξακολουθεί να έχει προβλήματα διαφθοράς και υπερβολικής γραφειοκρατίας, αλλά που πριν από λιγότερο από τριάντα χρόνια βρισκόταν σε πόλεμο.

«Έχουμε προλάβει τις δυτικές χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ σχεδόν μια δεκαετία πριν από εμάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, προσθέτοντας ότι «η Κροατία εξακολουθεί να προσπαθεί να επιτύχει τα ίδια οικονομικά και κοινωνικά πρότυπα, τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό κλίμα των πιο προηγμένων χωρών της ΕΕ».

Η Κροατία έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ακόμη και στις κυβερνήσεις του Πλένκοβιτς, επτά υπουργοί χρειάστηκε να παραιτηθούν εν μέσω ισχυρισμών για δωροδοκίες και σύγκρουση συμφερόντων.

Για να ξεπεράσει τους εθνικισμούς και να αντισταθεί στις εντάσεις, η Κροατία (όπως και η Σλοβενία ​​πριν) μπόρεσε να βασιστεί κατ` αρχήν στη γεωγραφική εγγύτητα με το κοινοτικό μπλοκ, σε μια κοινωνία (σε μεγάλο βαθμό καθολική) πιο προσανατολισμένη προς τη Δύση από τη Σερβία, καθώς και στη δύναμη του τουρισμού, που αποφέρει  το 20% του ΑΕΠ και έχει εξασφαλίσει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα. Η Κροατία μπόρεσε να ξαναχτίσει τις υποδομές της, να προσθέσει δεκάδες χιλιάδες βετεράνους πολέμου στο συνταξιοδοτικό της σύστημα και να βελτιώσει τα τουριστικά καταλύματα, στις παραλίες και στα νησιά της, κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής Θάλασσας.

naftemporiki.gr