Skip to main content

Συγχωνεύσεις και εξαγορές: Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2001

EPA/Peter Foley

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους που δύει σε λίγες ώρες, η παγκόσμια δραστηριότητα συναλλαγών κατέγραψε πτώση ρεκόρ

Μετά το ρεκόρ του 2021, ο συνολικός αριθμός των συγχωνεύσεων και των εξαγορών (M&A) παγκοσμίως, μειώθηκε κατά 38% το 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2001.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους που δύει σε λίγες ώρες, η παγκόσμια δραστηριότητα συναλλαγών κατέγραψε πτώση ρεκόρ. Η αύξηση των επιτοκίων, η οικονομική αβεβαιότητα και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβράδυναν τις συγχωνεύσεις με άλλες εταιρείες και τις εξαγορές.

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε κατά 39 %. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μειώθηκε κατά 33%. Σύμφωνα με την Refinitiv, συγχωνεύσεις και εξαγορές αξίας 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοινώθηκαν το εξάμηνο έως τον Δεκέμβριο, ανέφεραν οι Financial Times. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, αντίστοιχα, οι συναλλαγές είχαν φτάσει τα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εξαμηνιαία πτώση από το 1980 που μετρώνται οι τάσεις.

Η εξαγορά του Twitter

Ο αριθμός των mega deals αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια του έτους: 25 υπογράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά μόνο 11 το δεύτερο. Ο Μαρκ Σορέλ, επικεφαλής του τομέα παγκόσμιων συγχωνεύσεων και εξαγορών στη Goldman Sachs, χαρακτήρισε το 2022 ως μια «ιστορία δύο εξαμήνων», καθώς η έλλειψη φθηνής χρηματοδότησης καθυστέρησε την αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών μετά το καλοκαίρι. Οι τράπεζες που είχαν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσουν δεκάδες μεγάλες εξαγορές από εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων όταν οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές, είχαν λιγότερες δυνατότητες να υποστηρίξουν τις νέες συμφωνίες επειδή τώρα δεν είχαν μετρητά.

Η πιο διάσημη σχεδόν αποτυχημένη συμφωνία ήταν η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι τράπεζες αναγκάστηκαν να περιμένουν για να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση χρέους 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ δεν είχε αρκετά ίδια κεφάλαια και έπρεπε να συγκεντρώσει τα χρήματα με δάνεια για να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της συναλλαγής.

Η πώληση αθλητικών σωματείων είναι ένας τομέας όπου το εμπόριο παραμένει ζωηρό. Η συμφωνία ρεκόρ 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ομάδες μπάσκετ Φοίνιξ Σανς και Μέρκιουρι τον Δεκέμβριο ήταν η τελευταία σε μια σειρά πωλήσεων ρεκόρ από επαγγελματικές αθλητικές ομάδες φέτος. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι Τσέλσι και Μίλαν.

naftemporiki.gr