Skip to main content

Συναγερμός από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για τις οικονομικές προοπτικές

REUTERS/Michele Tantussi

Συνάντηση ως μέρος του διαλόγου «1+6» που διεξάγει η Κίνα κάθε χρόνο με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και άλλων.

Νέα καμπανάκια χτύπησαν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ποντάροντας όλες τους τις ελπίδες ότι η χαλάρωση των μέτρων Covid από την Κίνα θα στηρίξει την παγκόσμια οικονομία.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω υποβάθμιση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Μιλώντας την Παρασκευή μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ η Γκεοργκιεβα είπε ότι η επαναξιολόηγη των πολιτικών της για τον Covid από την Κίνα θα ήταν καλό για την εγχώρια οικονομία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ΔΝΤ προβλέπει επί του παρόντος ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι 2,7% το επόμενο έτος, επιβραδύνοντας από 3,2% φέτος.

Ο Ντέιβιντ Μάλπας, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν επίσης δυσοίωνος σχετικά με τις παγκόσμιες προοπτικές.

«Ανησυχώ βαθύτατα που ο κόσμος κινδυνεύει από μια παγκόσμια ύφεση», είπε ο Μάλπας, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο χρόνιας αργής ανάπτυξης και εκτεταμένης ανατιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων. «Αυτή είναι μια πραγματική μακροπρόθεσμη κρίση για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βγει ο κόσμος από τον στασιμοπληθωρισμό, είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα ως μεγάλη οικονομία θα πρέπει να μειώσει τα πλεονάζοντα αποθέματα τροφίμων και λιπασμάτων για να βοηθήσει με τις ελλείψεις αλλού.

Ο Ματίας Κόρμαν γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Χαιρέτισε τη χαλάρωση ορισμένων κανόνων του Covid από την Κίνα.

Η Γκεοργκίεβα πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με την Κίνα για την ελάφρυνση του χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν «καρποφόρες» και βλέπει πιθανότητες για πιο συστηματική αντιμετώπιση του χρέους στο μέλλον.

Η συνάντηση ήταν μέρος του διαλόγου «1+6» που διεξάγει η Κίνα κάθε χρόνο με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και άλλων.