Skip to main content

Γερμανία: Απρόσμενη ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,4% στο γ’ τρίμηνο

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύχθηκε κατά 0,4% το γ’ τρίμηνο.

Μικρή αλλά απρόσμενη ανάπτυξη κατέγραψε η γερμανική οικονομία για το γ’ τρίμηνο του έτους αποδεικνύοντας πως είναι πιο ανθεκτική απ΄ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύχθηκε κατά 0,4% το γ’ τρίμηνο λόγω των σημαντικών καταναλωτικών δαπανών, και κατά 1,3% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε έτσι ελαφρώς περισσότερο το γ’ τρίμηνο από ό,τι υποδείκνυαν α προκαταρκτικά στοιχεία, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η ύφεση που αναμένεται να πλήξει την Γερμανία, δεν θα χτυπήσει τόσο σκληρά όσο αρχικά φοβόταν, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,3% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 1,2% σε ετήσια βάση.

Η προκαταρκτική μέτρηση για ανάπτυξη 0,3% αποτελούσε ήδη μια θετική έκπληξη, σημειώνει το Bloomberg.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία σημείωσε αύξηση 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

«Παρά τις συνεχιζόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών και την επεκτεινόμενη ενεργειακή κρίση, οι καταναλωτές βρήκαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να βγουν περισσότερο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η στατιστική υπηρεσία. «Η γερμανική οικονομία παραμένει εύρωστη».

Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι πιο δύσκολοι. Η Γερμανία αναμένεται εισέλθει σε ύφεση καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η έκτασή της, ωστόσο, είναι «εξαιρετικά αβέβαιη», σύμφωνα με την Bundesbank. Την ώρα που οι καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες και οι γεμάτες αποθήκες σε φυσικό αέριο έχουν περιορίσει τις ανησυχίες για ελλείψεις προμηθειών, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς προετοιμάζει μέτρα για την επιδότηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, μετριάζοντας το πλήγμα στα εισοδήματα από τον υψηλό πληθωρισμό.

naftemporiki.gr