Skip to main content

Θάνατος 16χρονου: Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας στην πορεία διαμαρτυρίας

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά, ο οποίος κατέληξε σήμερα το πρωί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με φόντο τον θάνατο του 16χρονου Ρομά που δέχτηκε σφαίρα από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη.

Στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή. Ωστόσο, επικράτησε ένταση μεταξύ των αστυνομικών της ΕΛΑΣ και ομάδας ατόμων, η οποία όπως ανακοίνωσε η αστυνομία δέχτηκε βόμβες μολότοφ.

INTIME NEWS

Μάλιστα, κατά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκαν 26 προσαγωγές. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΑΣ αναφέρει: «Με πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε σταδιακή συγκέντρωση 2.500 περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγκεντρωμένοι αφού κατέλαβαν το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου έμπροσθεν των Προπυλαίων, πορεύθηκαν μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και Πανεπιστημίου. Ο κύριος όγκος της πορείας, με σταδιακές αποχωρήσεις, κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας στις 20:35. Στο διάστημα της συγκέντρωσης και της πορείας πραγματοποιήθηκαν σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο που κινήθηκε η πορεία. Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου και περί ώρα 19:50, αποσπασθείσες ομάδες ατόμων εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην συμβολή της Πανεπιστημίου με την οδό Σανταρόζα και της Σταδίου με την οδό Αμερικής, καθώς και στην Πλατεία Ομόνοιας, με ρίψη πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις διατεθειμένες αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση των αναγκαίων μέσων. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 26 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δύο και την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Παράλληλα, άνοιξε και ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», καθώς η ΕΛΑΣ είχε προχωρήσει στο κλείσιμό του λόγω της προγραμματισμένης πορείας.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογη πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Θεσσαλονίκη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον 16χρονο Ρομά. Στην εν λόγω πορεία συμμετείχαν μέλη των φοιτητικών συλλόγων, κομμάτων της Αριστεράς και συλλογικοτήτων, καθώς και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η πορεία της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από την Καμάρα και είχε έντονο αντικατασταλτικό χαρακτήρα.

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου από εργατικά Σωματεία και φοιτητές, που κατήγγειλαν τον πυροβολισμό του 16χρονου. Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ.

Μετά το πέρας της πορείας προκλήθηκε σκηνικό έντασης, καθώς στην Καμάρα ομάδα ατόμων έριξε βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, που ήταν παραταγμένες στην Εγνατία οδό και απάντησαν με περιορισμένη χρήση βομβίδων κρότου λάμψης. Τα άτομα αυτά κινήθηκαν προς τα στενά της Ροτόντας.

Τα άτομα αυτά έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, στήνοντας οδοφράγματα, ενώ αποθήκη έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής.  Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έχουν πραγματοποιηθεί 35 προσαγωγές.

naftemporiki.gr