Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ξανά στο ορόσημο των 100 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Δεν αποκλείεται διατήρηση της ανοδικής κίνησης

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 φιγουράρει πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μέσα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις έκανε ράλι άνω του 6,5% και σκαρφάλωσε στις «κορυφές» των 1.447 μονάδων.

Το εορταστικό κλίμα φέρνει τον Γενικό Δείκτη εκ νέου αντιμέτωπο με τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων, οι οποίες σε περίπτωση διάσπασης προλειαίνουν το έδαφος για τον πρώτο μεγάλο στόχο του 2024, δηλαδή τις 1.500 μονάδων.

Χρηματιστήριο: Ασταμάτητοι οι αγοραστές – Ξεπερνά τα 100 δισ. η κεφαλαιοποίηση

Αυτήν την στιγμή, η φετινή απόδοση της ελληνικής αγοράς αγγίζει το +12%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η σωρευτική μεταβολή στο 12μηνο ξεπερνά το +30% και η συνολική μεταβολή στο 6μηνο υπερβαίνει το +23%.

Κι όλα αυτά, ενόσω η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου βρίσκεται μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. ευρώ -ένα ιστορικό ορόσημο, το οποίο αποδεικνύει ότι οι καχεκτικές ημέρες βρίσκονται πλέον στο παρελθόν.

Νέα προσπάθεια ανόδου;

Για σήμερα, μάλιστα, αν και είναι πιθανό να υπάρξει μια προσπάθεια αφομοίωσης των κεκτημένων και ρευστοποίησης των πρόσφατων κερδών, δεν αποκλείεται να δοθεί συνέχεια στην ανοδική κίνηση, διευρύνοντας το θετικό σερί.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα νέα ρεκόρ στην Titan και οι φήμες για το άλμα στην Τεχνική Ολυμπιακή

Άλλωστε, το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει υποστηρικτικό, με τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη να προμηνύουν ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση και τον βρετανικό FTSE 100 να ετοιμάζεται για νέα ιστορικά ρεκόρ. Ανοδικά κινούνται και τα futures στη Wall Street, η οποία λαμβάνει ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε ισχυρή άνοδο κατά 2,30%, με τους δείκτες σε Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ να έπονται στο +2%, εν μέσω του ευρύτερου ράλι στις αγορές μετοχών.

Επιστροφή στα θεμελιώδη

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, σήμερα το πρωί η Sarantis ανακοίνωσε μια σύνοψη των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου 2024, σύμφωνα με την οποία οι οργανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,6% και τα συγκρίσιμα EBITDA κατά 30,7%.

Αύριο είναι η σειρά της Mytilineos να δημοσιεύσει τα κέρδη του α’ τριμήνου, ενώ την ίδια ημέρα η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του 2023.

Χρηματιστήριο: 7+1 blue chips με μερίσματα άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2024

Και μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες και οι ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και ΟΠΑΠ, οι μέτοχοι των οποίων καλούνται να εγκρίνουν τα φετινά μερίσματα.

Οι εταιρικές εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν τεθεί εκ νέου στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, καθώς τα άκρως ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη συνιστούν κινητήριο μοχλό για νέες αγοραστικές κινήσεις, σε συνδυασμό φυσικά με τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βλέπουμε αρκετές εισηγμένες, ιδίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, να φιγουράρουν είτε κοντά στα ιστορικά ρεκόρ, είτε κοντά στα πολυετή υψηλά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)