Skip to main content

Χρηματιστήριο: Θα γλιτώσει από τις γεωπολιτικές πιέσεις ή το πάρτι… τελειώνει;

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η πορεία του Γενικού Δείκτη.

Παρά το πισωγύρισμα των τελευταίων ημερών, το ποτήρι για το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να φαίνεται… μισογεμάτο, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει μια επίδοση της τάξης του +7,5% από τις αρχές του έτους (+11,8% οι τράπεζες), βασιζόμενος κυρίως στην ανθεκτική κερδοφορία, στα ικανοποιητικά μερίσματα, αλλά και στα διαδοχικά εταιρικά deals.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η διάσπαση των 1.440 – 1.450 μονάδων συνεχίζει να αποτελεί ένα δύσκολο… εγχείρημα για τους επενδυτές, οι οποίοι την ίδια στιγμή καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ολοένα και πιο απρόβλεπτο περιβάλλον στο εξωτερικό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα της πλαγιο-ανοδικής κίνησης.

Το θετικό αφήγημα

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για το 2024, η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,3%, με τον γενικό πληθωρισμό ταυτόχρονα να επιβραδύνεται στο 2,8% και το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 2,1% του ΑΕΠ. Όλα αυτά δείχνουν ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας, εκτός απροόπτου, θα παραμείνει ευνοϊκή, στηρίζοντας το θετικό αφήγημα του Χρηματιστηρίου.

Χρηματιστήριο: Έχασε τις 1.400 μονάδες, αλλά γλίτωσε τα… χειρότερα

Την ίδια στιγμή, η Λεωφόρος Αθηνών γίνεται καθημερινά αυτόπτης μάρτυρας μιας σειράς επιχειρηματικών εξελίξεων, οι οποίες αναμφίβολα συντηρούν το ενδιαφέρον για επιλεγμένες μετοχές. Το πρόσφατο deal μεταξύ ΔΕΗ και Mytilineos προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα εταιρικών συμφωνιών, οι οποίες έχουν συνδράμει σημαντικά στο ευρύτερο re-rating των εισηγμένων. Ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια, με τα σενάρια για την Τέρνα Ενεργειακή να βρίσκονται σταθερά επί τάπητος.

Στα θετικά, φυσικά, προστίθεται και η ανθεκτική κερδοφορία, καθώς όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα κέρδη των εισηγμένων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και το 2024, αν και δεν αποκλείεται μια μικρή υποχώρηση σε σχέση με το 2023 και το 2022. Πάντως, η ορατότητα για την εταιρική κερδοφορία είναι αρκετά ικανοποιητική για την επόμενη τριετία (2024-2026). Αυτήν την εβδομάδα, μάλιστα, περιμένουμε τα μεγέθη των Orilina, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Κρι – Κρι, Jumbo, ΟΛΘ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και Αλουμύλ.

Τα γεμάτα ταμεία των εισηγμένων οδηγούν σε γενναιόδωρα μερίσματα, με τον στόχο των 4 δισ. ευρώ εντός του 2024 να καθίσταται ολοένα και πιο εφικτός, ιδίως ενόσω τελούμε εν αναμονή και των αποφάσεων στις τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και εταιρείες, οι οποίες το 2023 εμφάνισαν μικρότερη κερδοφορία σε σχέση με το 2022, έσπευσαν εντούτοις να αυξήσουν τη φετινή χρηματική επιβράβευση των μετόχων τους (π.χ. Motor Oil, Helleniq Energy). Μέσα στις επόμενες ημέρες, μάλιστα, μέρισμα «κόβουν» οι Πετρόπουλος (0,86 ευρώ), η Τραπεζα της Ελλάδος (0,67 ευρώ) και η Παπουτσάνης (0,04 ευρώ).

Χρηματιστήριο: Μερίσματα 700 εκατ. ευρώ μοιράζει φέτος η Ενέργεια

Το αρνητικό αφήγημα

Από την άλλη πλευρά, μετά το πρόσφατο ράλι των τελευταίων πολλών μηνών, οι αποτιμήσεις των περισσότερων εισηγμένων έχουν καταστεί λιγότερο ελκυστικές, με το discount έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών να έχει εν μέρει «ψαλιδιστεί». Χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει ότι οι ελληνικές μετοχές θεωρούνται… ακριβές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα περιθώρια ανόδου, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, είναι λιγότερο εντυπωσιακά.

Η σημαντικότερη πρόκληση, ωστόσο, προέρχεται από τον γεωπολιτικό παράγοντα. Η αστάθεια σε μια σειρά περιοχών του πλανήτη, το γεγονός ότι σε όλη τη Μέση Ανατολή μυρίζει… μπαρούτι και η διατήρηση του αδιεξόδου στο ζήτημα της Ουκρανίας, καθιστούν ολοένα και πιο έωλη την πρόθεση των επενδυτών να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο. Η παραμικρή κλιμάκωση μπορεί να καταστεί ικανή να πυροδοτήσει μια σειρά αρνητικών εξελίξεων, προκαλώντας ένα μαζικό κύμα πωλήσεων στο εξωτερικό, το οποίο θα παρασύρει και την Αθήνα. Μόνο τυχαία δεν θεωρείται η αισθητή μετατόπιση των επενδυτών προς το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού.

Χρηματιστήριο: Τα πιο hot… δίδυμα στη «μάχη» των κεφαλαιοποιήσεων

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το ζήτημα των επιτοκίων. Μπορεί η ΕΚΤ να μιλά «ανοιχτά» για μειώσεις, αλλά η Federal Reserve, η οποία συνιστά σημείο αναφοράς για την παγκόσμια νομισματική πολιτική, εξακολουθεί να εμφανίζεται διστακτική, ενόσω ο πληθωρισμός διατηρεί την ανθεκτικότητά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσδοκίες για τις φετινές μειώσεις στα αμερικανικά επιτόκια έχουν «ψαλιδιστεί» σημαντικά, με το θετικό σενάριο να προβλέπει δύο έως τρεις γύρους μειώσεων και το αρνητικό σενάριο… μηδέν. Και μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του χρόνου οι πλέον αισιόδοξοι έβλεπαν έως και έξι μειώσεις επιτοκίων.

Το βασικό ερώτημα

Θα μπορέσει η πλαγιο-ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου να επιβιώσει εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης; Μέχρι στιγμής ομολογουμένως τα έχει καταφέρει μια χαρά, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει με σχετική άνεση άνω όλων των κινητών μέσων όρων (από 50 έως και 200 ημερών). Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το σενάριο μιας ουσιαστικής διορθωτικής κίνησης το επόμενο διάστημα, εφόσον πυκνώσουν περαιτέρω τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τον ουρανό των διεθνών αγορών. Μια εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα κάτω των 1.360 μονάδων.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)