Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η κατοχύρωση των 1.400 μονάδων και τα επόμενα ορόσημα

Ο Τάκης Ζαμάνης, χρηματιστηριακός αναλυτής και πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

«Η αγορά έχει δείξει ότι αντέχει πολύ. Nομίζω ότι και τώρα δείχνει πολύ καλή συμπεριφορά και υπάρχουν νέα τα οποία συντηρούν τον δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες» δήλωσε αναφερόμενος στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Τάκης Ζαμάνης, χρηματιστηριακός αναλυτής και πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή.

Μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, ο κ. Ζαμάνης ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά νέα που το συντηρούν, έχουμε πολλά deals τα οποία υπάρχουν στην αγορά ή κυοφορούνται και περιμένουμε να τα ακούσουμε, κι αυτά δίνουν συνεχώς τροφή να έχουμε καλύτερη εκτίμηση και τα μάτια των επενδυτών Ελλήνων και ξένων να είναι στραμμένα και σε εμάς».

Σχολιάζοντας την κίνηση της μετοχής του ΟΤΕ, ο κ.  Ζαμάνης επεσήμανε ότι «είναι ένας πολύ ευαίσθητος χώρος ο χώρος των τηλεπικοινωνιών και νομίζω ότι επειδή βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, αυτό είναι που ίσως η αγορά δεν μπορεί να αξιολογήσει… Αφενός, από πλευράς βαρύτητας στον δείκτη, είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος που συμμετέχει ο ΟΤΕ, οπότε όποιος αγοράζει Ελλάδα αγοράζει και τον ΟΤΕ και από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι υπάρχουν εξελίξεις πολλές με τη χρήση των οπτικών ινών και τη χρήση των data, όλα αυτά λοιπόν περνάνε μέσα από τις τηλεπικοινωνίες και νομίζω ότι θα είναι μια επίκαιρη εταιρεία».

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες και τις μειώσεις των επιτοκίων ο κ. Ζαμάνης είπε ότι «ο δείκτης μας είναι τραπεζοβαρής, δηλαδή έχουμε πολύ μεγάλο μέρος στις τράπεζες και οι τράπεζες, με την ανακοίνωση ότι μπορούν να δώσουν μέρος των κερδών τους σε μερίσματα μετά από τόσα χρόνια, πιστεύω ότι μπορεί να έχουν και καλύτερες αποτιμήσεις».

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει εκτίμηση ότι επειδή θα μειωθούν τα επιτόκια, θα μειωθεί η διαφορά μεταξύ των καταθέσεων και των επιτοκίων των δανείων, οπότε θα περιοριστεί κάπως η κερδοφορία τους. Μπορεί αυτό να είναι σωστό αυτό από τη μία μεριά, αλλά από την άλλη όταν γίνει πιο φτηνό το χρήμα, θα έχουμε περισσότερο κόσμο που θα μπορεί να πάρει περισσότερα δάνεια, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στα στεγαστικά που έχουν παγώσει σε σύγκριση με το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην αγορά. Θα αυξηθεί ο όγκος περισσότερο και αυτό βέβαια τροφοδοτεί την αγορά και η αγορά όσο έχει καύσιμα και κινείται, νομίζω ότι θα ανεβαίνει το ΑΕΠ μας και θα έχουμε πολύ καλύτερη εξέλιξη».