Skip to main content

Γιατί το ασήμι «πετάει» ψηλότερα από τον χρυσό

Αν και σήμερα το ασήμι καταγράφει μια οριακή πτώση, η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 10,25% από την αρχή του έτους

Στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας-από τον Ιούνιο του 2021-έχει σκαρφαλώσει το ασήμι, ξεπερνώντας τα 28 δολάρια τη ουγκιά και  προσβλέποντας ήδη στα 30 δολάρια.

Αν και σήμερα το ασήμι καταγράφει μια οριακή πτώση, η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 10,25% από την αρχή του έτους.

Μπορεί μάλιστα όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον χρυσό που επίσης κάνει ράλι με την τιμή του να αυξάνεται πάνω από 15.8 % τον τελευταίο μήνα, αλλά το ασήμι ενισχύθηκε κατά 24,7%, το ίδιο διάστημα.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι, αν και ο χρυσός και το ασήμι είναι δύο αξίες που τείνουν να ακολουθούν παρόμοιες τάσεις, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πλέον αρκετές διαφορές που εξηγούν την καλύτερη απόδοση του ασημιού. «Ενώ ο χρυσός τείνει να συνδέεται περισσότερο με γεωπολιτικούς κινδύνους, το ασήμι ανταποκρίνεται πιο έντονα στις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley και εξηγούν: «Το μισό από το παραγόμενο ασήμι χρησιμοποιείται για τη βαριά βιομηχανία, την υψηλή τεχνολογία, τα smartphones και τα αυτοκίνητα».

Εκτός από αυτούς τους τομείς, μεγάλη ζήτηση  για ασήμι υπάρχει και στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην οικολογική μετάβαση, καθώς απαιτείται τόσο για ηλιακούς συλλέκτες όσο και για κυψέλες. Χρησιμεύει επίσης στις μπαταρίες, στους ημιαγωγούς ή ακόμα και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ως εκ τούτου, το ασήμι είναι πολύ πιο ευαίσθητο στις οικονομικές αλλαγές από τον χρυσό».

Οικονομία και ασήμι

Με απλά λόγια, «όταν οι οικονομίες απογειώνονται, η ζήτηση για ασήμι τείνει να αυξάνεται», αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Αν και οι βιομηχανικοί δείκτες στην Ευρώπη συρρικνώνονται, κυρίως στη Γερμανία, ο ΡΜΙ της μεταποίησης στις ΗΠΑ παρουσιάζει ανάκαμψη από τον Ιανουάριο, όταν σαφώς επέστρεψε σε αναπτυξιακό έδαφος-πάνω από τις 50 μονάδες.

Το ίδιο και η κινεζική βιομηχανία επέστρεψε σε αναπτυξιακό  έδαφος από τον Νοέμβριο με την παραγωγή να αυξάνεται κατά 7% το πρώτο τρίμηνο,σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εκπλήσσοντας τους αναλυτές.

Ο παράγων Ινδία

Σύμφωνα με το Global Silver Institute, η παγκόσμια ζήτηση  σε ασήμι θα αυξηθεί στα 1,2 δισεκατομμύρια ουγκιές το 2024, καταγράφοντας τη δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία του.

Ο κύριος καταλύτης θα είναι «η ισχύς των βιομηχανικών χρήσεων του ασημιού, η οποία θα σημειώσει αύξηση 4% το 2024, φθάνοντας το ρεκόρ των 690 εκατομμυρίων ουγκιών».

Από την άλλη πλευρά, η προσφορά σε ασήμι μετά βίας θα φτάσει τα 1.020 εκατομμύρια ουγκιές. Υπό αυτή την έννοια, λόγω της  υψηλής ζήτησης, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος του 2024.

Ενας βασικός λόγος για την άνοδο της τιμής του ασημιού ήταν  οι εισαγωγές της Ινδίας -τον μεγαλύτερο καταναλωτή ασημιού στον κόσμο- που εκτινάχθηκαν κατά 260% τον Φεβρουάριο , φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.

Η Ινδία εισήγαγε 2.295 τόνους ασημιού τον Φεβρουάριο, από 637 τόνους τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο  Νέο Δελχί .Τον Φεβρουάριο μάλιστα, η Ινδία εισήγαγε 939 τόνους μόνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ,χάρη στους χαμηλότερους τελωνειακούς δασμούς.