Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι αγοραστές και «παλεύουν» για έναν θετικό Μάρτιο

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ο Γενικός Δείκτης κινείται άνω των 1.420 μονάδων, με στηρίγματα από Πειραιώς, ΟΠΑΠ & ΤΕΝΕΡΓ

Κινήσεις ωραιοποίησης παρατηρούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να ανακάμπτει άνω των 1.420 μονάδων, χάρη στα επιλεκτικά στηρίγματα των Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Η επιστροφή των αγοραστών, μάλιστα, αυξάνει τις πιθανότητες για ένα θετικό πρόσημο στον Μάρτιο, δεδομένου ότι σήμερα διανύουμε την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, αλλά και του α’ τριμήνου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ευχάριστο είναι ότι η Λεωφόρος Αθηνών, παρά τη στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων, καταφέρνει να διατηρείται κοντά στις πρόσφατες «κορυφές», απορροφώντας τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,25% και διαμορφώνεται στις 1.431,01 μονάδες, κερδίζοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.417,59 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.414,70 έως 1.425,39 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 38 εκατ. ευρώ, επηρεασμένος από τις επικείμενες αργίες για το Πάσχα των Καθολικών (το Χ.Α. θα μείνει κλειστό στις 29/3 και 1/4).

Στο ταμπλό, τώρα, η Τρ. Πειραιώς προσεγγίζει εκ νέου τα 3,9 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ. ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, παράλληλα, διευρύνονται πέριξ του 2%. Από την άλλη πλευρά, Alpha – Εθνική – Eurobank αναδιπλώνονται κατά έως 1%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Μοιράζει χρήμα η Alpha Real Estate, γιατί «ζαλίστηκε» η CPI

4η ημέρα απωλειών στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά την άνοδο της Πειραιώς, συνεχίζει πτωτικά για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς περιορίζεται στο -0,08% και τις 1.198 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,49% και τα 7,304 ευρώ, η μετοχή της Eurobank συρρικνώνεται στο -0,39% και το 1,781, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -0,73% και το 1,636 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινείται αντίρροπα στο +1,41% και τα 3,886 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,31% και 3.417 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 2,2% και ξεπερνά εκ νέου τα 16,5 ευρώ. Η Τέρνα Ενεργειακή έπεται στο +1,8% και τα 18 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Cenergy, Σαράντης και Quest διευρύνονται κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Helleniq Energy περιορίζεται στο -0,9% και τα 8,4 ευρώ, με την Aegean να χάνει 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,08% και 2.389 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι ξεχωρίζει στο -3% και τα 11,5 ευρώ, αφομοιώνοντας το ισχυρό ράλι της τελευταίας περιόδου. Intrakat, Ideal και Fourlis, παράλληλα, διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η Intralot κερδίζει 2,8%, η Profile 1,3% και η Epsilon 1,4%. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΕΧΑΕ ενισχύεται μόλις κατά 0,5%, παρά τα βελτιωμένα μεγέθη του 2023 και το αυξημένο μέρισμα.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,8 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Άνοδος 3% για τη μετοχή της Intralot, σβήνει τις απώλειες του Μαρτίου

«Μάχη» για το πρόσημο του Μαρτίου

Την τελευταία συνεδρίαση του μήνα (η αυριανή ημέρα είναι αργία) διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να καλούνται να καθορίσουν το τελικό πρόσημο του Μαρτίου.

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης απέχει ελάχιστα από τις 1.424 μονάδες, οι οποίες αποτέλεσαν το σημείο εισόδου του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόσημο του Μαρτίου θα κριθεί στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι η Λεωφόρος Αθηνών απέφυγε τη βίαιη διόρθωση, την οποία πολλοί αναλυτές φοβόντουσαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Γενικός Δείκτης διεκδικεί να πετύχει τον 5ο διαδοχικό ανοδικό μήνα, δίνοντας συνέχεια στο σερί, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει η ελληνική αγορά να βρει νέα στηρίγματα και να ανακόψει την τριήμερη πτώση, η οποία ωστόσο στο σύνολό της δεν ξεπερνά το -1%.

Στο +10% το α’ τρίμηνο

Εκτός του κλεισίματος του Μαρτίου, σήμερα ολοκληρώνεται και το α’ τρίμηνο του 2024.

Εδώ τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετρά συνολικά κέρδη της τάξης του 10%, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν στο +13%. Κι όλα αυτά, ενόσω είχε προηγηθεί το +39% του 2023.

Είναι σαφές ότι η bull market του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει σε πλήρη ισχύ, παρά τη μεταβλητότητα και τη στασιμότητα των τελευταίων εβδομάδων.

Άλλωστε, κάθε προσπάθεια διόρθωσης ανακόπτεται σχεδόν αμέσως, με το rotation των αγοραστών, τα κυοφορούμενα deals και τα γενναιόδωρα μερίσματα να συντηρούν την αγορά κοντά στις πρόσφατες κορυφές των 1.434 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη είναι πιθανό να εξαντληθεί στην περιοχή των 1.550 – 1.609 μονάδων, αν και βραχυπρόθεσμα η αδυναμία υπέρβασης των 1.442 μονάδων ενδεχομένως θα οδηγήσει στις στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Τζον Πόλσον: Από τη Λεωφόρο Αθηνών στο… ταμείο του Τραμπ;

Με ρεκόρ πριν το Πάσχα

Στο εξωτερικό, τώρα, τα ευχάριστα νέα των κεντρικών τραπεζών διατηρούν τις μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα όλων των μετοχών, με τα βασικότερα χρηματιστήρια να εμφανίζουν άκρως ικανοποιητικές αποδόσεις στο α’ τρίμηνο.

Έτσι, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας (ακολουθεί το Πάσχα των Καθολικών), ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,21% και τις 512 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,09%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,28%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,33% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,07%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή άνοδο των σχεδόν 500 μονάδων, ο Dow Jones ετοιμάζεται για μια σταθεροποιητική συνεδρίαση. Από την πλευρά του, ο S&P 500 οδεύει προς το καλύτερο α’ τρίμηνο από το 2019.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)