Skip to main content

Χρηματιστήριο: Θετική η ψυχολογία της αγοράς – Ράλι σε Πειραιώς και Entersoft

INTIME – NEWS

Προς νέα υψηλά 13 ετών οδεύει ο Γενικός Δείκτης

Σε θετικό έδαφος παραμένει η ψυχολογία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αποεπένδυση στην Πειραιώς, τα εταιρικά αποτελέσματα και τα νέα deals εξακολουθούν να διατηρούν τους αγοραστές σε θέση… οδηγού.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να υπερβεί τις πρόσφατες «κορυφές» των 1.424 μονάδων και να βρεθεί σε νέα υψηλά 13 ετών, αρνούμενος να διορθώσει προς χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως είναι σαφές, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Τρ. Πειραιώς, καθώς μέσα σε ελάχιστα λεπτά καλύφθηκε πλήρως η προσφορά για το 22% + 5% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ταυτόχρονα, το deal πώλησης του 53% της Entersoft στην Olympia Group βελτιώνει αισθητά τις αποτιμήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας. Και μην ξεχνάμε τα θετικά οικονομικά μεγέθη, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) να ανακοινώσει κέρδη 231 εκατ. ευρώ στο 2023 (+37%), διανέμοντας επιπλέον μέρισμα 0,33 ευρώ/μετοχή.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 0,38% και διαμορφώνεται στις 1.428,20 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.422,75 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.426,38 έως 1.430,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 11 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς σκαρφαλώνει στο +3% και τα 4,10 ευρώ, με την Enterosft να αναρριχάται άνω του 5% και να φθάνει κοντά στα 8 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα της προτεινόμενης πρότασης της Olympia για το 53%. Από εκεί και πέρα, ο ΔΑΑ ενισχύεται κατά 1,5%.

Χρηματιστήριο: Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου και τα… 6 δεδομένα

«Πρωταγωνίστρια» η Πειραιώς

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται στο +0,59% και τις 1.246 μονάδες, με την Πειραιώς να «πρωταγωνιστεί» στο +3% και τα 4,10 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από την ανακεφαλαιοποίηση του 2021. Μάλιστα, ο τζίρος της τράπεζας ήδη ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ (μέσα στα πρώτα 40 λεπτά).

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,96% και το 1,7375 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει στο -0,5% και τα 7,174 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, διαπραγματεύεται στο -0,24% και το 1,906 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,32% και 3.465 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνεται στο +1,1% και τα 14,5 ευρώ, με τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco να έπονται στο +0,8%. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΤΕ κερδίζουν από 0,6%. Από την άλλη πλευρά, ΟΠΑΠ και Τιτάν διορθώνουν από τα πρόσφατα υψηλά, με αποτέλεσμα να χάνουν 0,5%. Το ίδιο συμβαίνει και στη Helleniq Energy, η οποία αναδιπλώνεται στα 8,2 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,64% και 2.451 μονάδες), η μετοχή της Enterosft ξεχωρίζει στο +5,6% και τα 7,9 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το deal πώλησης του 53% στην Olympia Group στην τιμή των 8 ευρώ. Η εξαγορά βελτιώνει και τις αποτιμήσεις των Epsilon – Profile, οι οποίες διευρύνονται κατά +2% και +2,5%, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι μετοχές των Κρι – Κρι, Αλουμύλ, Intrakat και Intracom αυξάνονται κατά 1%. Αντίθετα, ΕΧΑΕ και Dimand υποχωρούν κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,6 δισ. ευρώ.  

Μπαράζ εξελίξεων στο Χ.Α.

«Γεμάτη» θεωρείται η ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το πρωί στις 10.00 ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όπως είναι λογικό μαγνητίζει το ενδιαφέρον των περισσότερων επενδυτών.

Το placement, το οποίο αφορά το 22% + 5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας (δηλαδή το 27% που κατέχει το ΤΧΣ), πραγματοποιείται στο εύρος των 3,7 έως 4,0 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στην τιμή κλεισίματος της μετοχής στη συνεδρίαση της Παρασκευής (3,986 ευρώ). Το 85% θα καλυφθεί από ξένους, ενώ το 15% θα διανεμηθεί σε Έλληνες επενδυτές.

Και τα δύο βιβλία προσφορών θα κλείσουν στις 4.00 το απόγευμα της Τετάρτης, με τους αναλυτές να περιμένουν σημαντική υπερκάλυψη, η οποία θα φέρει ένα αξιοσημείωτο χρηματικό ποσό στα ταμεία του ΤΧΣ, ο οποίος είναι και ο πωλητής.

Εταιρικά μεγέθη

Πέραν της Πειραιώς, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, μετρώντας κέρδη της τάξης του 10% από τις αρχές του έτους, έχει στραμμένο το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Σήμερα το πρωί, ενδεικτικά, οικονομικά μεγέθη για το 2023 ανακοίνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ενώ εντός της ημέρας αποτελέσματα θα γνωστοποιήσει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Και στις δύο περιπτώσεις, η αγορά περιμένει τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους.

Μην ξεχνάμε δε, και τα εταιρικά deals, με την ελληνική αγορά να υποδέχεται ακόμη μία συμφωνία εξαγοράς, αυτή τη φορά της Entersοft από την Olympia Group (για το 53% των μετοχών). Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς και το comeback της Cenergy

Η βραχυπρόθεσμη τάση

Είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών διανύει μια περίοδο… «ταύρων». Ωστόσο, μια τυχόν διόρθωση θεωρείται και αναμενόμενη και λογική, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος και τη διάρκεια της τρέχουσας ανοδικής κίνησης.

Και σε καμία περίπτωση, μια οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως σήμα αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης, η οποία παραμένει θετική για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αναλυτές να εξακολουθούν να θέτουν ως μίνιμουμ στόχο για το 2024 την υπέρβαση των 1.500 μονάδων.

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 497 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου είναι σταθεροποιητική, μετά την επέκταση της μειωμένης παραγωγής του OPEC. Τα συμβόλαια Brent την Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,38% και τα 83,8 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,24% και τα 80,1 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,12% και τα 2.093 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)