Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Τρέχουν» οι μετοχές της… κατανάλωσης-Ποιες ξεχωρίζουν με κέρδη έως +35%

INTIME

Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα...

Κόντρα στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, η κατανάλωση εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια έντονης ανθεκτικότητας στην Ελλάδα, κάτι το οποίο ευνοεί επιλεγμένες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Πρόκειται για μετοχές εταιρειών, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το… πορτοφόλι του καταναλωτικού κοινού (εγχώριου και ξένου) και οι οποίες μέχρι στιγμής δείχνουν να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις όποιες προκλήσεις, βρίσκοντας επαρκή «αναχώματα».

Jumbo & Aegean

Η Jumbo, για παράδειγμα, η οποία αποτελεί τον κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο του καταναλωτικού κλάδου, βλέπει τη μετοχή να κερδίζει 7% από τις αρχές του έτους και να οδεύει προς τα ιστορικά υψηλά των 29 ευρώ, χάρη στην περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας (πωλήσεις >1 δισ. ευρώ το 2023). Η κεφαλαιοποίηση δε, ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη 10η μεγαλύτερη εταιρεία της Λεωφόρου Αθηνών.

Εξίσου ικανοποιητική είναι και η πορεία της Aegean, η οποία παρά το γνωστό πρόβλημα με τη συντήρηση των κινητήρων, ετοιμάζεται να επιβραβεύσει τους μετόχους, με την πρώτη διανομή μερίσματος έπειτα από τέσσερα χρόνια. Κάπως, έτσι, η φετινή μεταβολή ξεπερνά το 9%, με τη μετοχή να απέχει μόλις 10% από τα ιστορικά υψηλά του 2023 (13,7 ευρώ).

ΟΠΑΠ & Autohellas

Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΟΠΑΠ, με χρηματιστηριακή αξία 6 εκατ. ευρώ, «φιγουράρει» στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, μετρώντας κέρδη της τάξης του 5% από τις αρχές του έτους.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Autohellas βρίσκεται στο +7% μέσα στο 2024, έχοντας ήδη προχωρήσει στην άντληση σημαντικής ρευστότητας (ομόλογο 200 εκατ. ευρώ), με στόχο την εν εξελίξει ανανέωση του στόλου ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Οι μικρότερες

Πέραν των blue chips, η ανθεκτική κατανάλωση παρέχει στηρίγματα και σε άλλες εταιρείες της μεσαίας ή της μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι για παράδειγμα η μετοχή της Intralot, η οποία κάνει ράλι +17% από τις αρχές του έτους, συνεχίζοντας τις προσπάθειες «ανασύνταξης».

Τις επόμενες ημέρες, δε, αναμένεται και η ομολογιακή έκδοση των 130 εκατ. ευρώ, η οποία μαζί με το τραπεζικό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ θα συμβάλλει στην αποπληρωμή του ομολόγου λήξεως το 2024.

Οι μετοχές των AS Company (παιδικά παιχνίδια) – Δρομέας (έπιπλα) «τρέχουν» με ρυθμό +6% και +7%, αντίστοιχα, από τις αρχές του έτους, ενώ τη μεγαλύτερη φετινή άνοδο του καταναλωτικού κλάδου εμφανίζει η Βαρβέρης – Moda Bango, η οποία πραγματοποιεί άλμα της τάξης του +35%, χάρη στη δυναμική στον χώρο του επίπλου και του τουρισμού.

Οι εξαιρέσεις

Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπως είναι για παράδειγμα οι μετοχές των Κυριακούλης Ναυτιλιακή (κρουαζιέρα) και Μοτοδυναμική (εμπορία οχημάτων) ), οι οποίες υποαποδίδουν σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο.

Στην περίπτωση της Κυριακούλης, το ενεργειακό κόστος έχει συμπιέσει την κερδοφορία, ενώ στην περίπτωση της Μοτοδυναμικής η διάψευση της φημολογίας περί εξαγοράς από την Ideal Holdings έχει οδηγήσει σε επικράτηση των πωλητών.

Fourlis (ΙΚΕΑ, Intersport κ.α.) και Centric (τουρισμός, μαζική εστίαση κ.α.), τέλος, είναι δύο εισηγμένες, των οποίων οι μετοχές είναι σταθερές μέσα στο 2024, παρά τις σχετικά ευοίωνες προοπτικές της κερδοφορίας τους.

Η φετινή μεταβολή των εταιρειών του κλάδου Κατανάλωσης

  • Βαρβέρης – Moda Bango +35%
  • Intralot +17%
  • Aegean +9%
  • Autohellas +7%
  • JUMBO +7%
  • Δρομέας +7%
  • AS Company +6%
  • ΟΠΑΠ +5%
  • Fourlis +4%
  • Centric +1%
  • Κυριακούλης -1,5%
  • Μοτοδυναμική -8%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)