Skip to main content

Top – picks: Όλες οι… κορυφαίες επιλογές των αναλυτών για το Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν οι αναλυτές για το 2024

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη δώσει τα πρώτα «διαπιστευτήρια» για το 2024, με τους οιωνούς να είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι και τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν ακόμη μία χρονιά ικανοποιητικών αποδόσεων. Φυσικά, ο κάθε αναλυτής σπεύδει να ξεχωρίσει μια «χούφτα» μετοχές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κάνουν το βήμα… παραπάνω, υπεραποδίδοντας σε σχέση με το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η Eurobank Equities, για παράδειγμα, δίνει ως «top picks» τις μετοχές των Mytilineos, ΔΕΗ, Πειραιώς, Jumbo και Titan, με το περιθώριο ανόδου να κυμαίνεται από 10% (ΔΕΗ) έως και 37% (Πειραιώς). Από την πλευρά της, η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ επιλέγει τις Coca – Cola, OTE, ΟΠΑΠ, Titan, Αutohellas, Epsilon Net, Profile και Μοτοδυναμική.

Παρομοίως, η Solidus Securities, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες παραμέτρους, σπεύδει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές των Aegean, Austriacard, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, EXAE, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Πειραιώς και Titan. Όσον αφορά την Optima Bank, από τις ελληνικές μετοχές ξεχωρίζει τη Mytilineos, για την οποία θέτει τον πήχη στα 47 ευρώ (περιθώριο ανόδου >20%), ενώ χθες έκανε ειδική μνεία και στην Aegean, ανεβάζοντας τον στόχο στα 14,7 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η BETA Securities περιλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές αφενός τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αφετέρου τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Κρι Κρι, ΔΕΗ, Autohellas. Μάλιστα, δίνει περιθώριο ανόδου από 13% (Κρι Κρι) έως και 59% (ΕΧΑΕ). Συγχρόνως, η Εθνική Χρηματιστηριακή δηλώνει θετική για τις τραπεζικές μετοχές, δίνοντας σύσταση «outperform» και ξεχωρίζοντας ιδίως την Πειραιώς.

Από τους ξένους αναλυτές, η JP Morgan, η οποία είναι «overweight» για το σύνολο της ελληνικής αγοράς, προτιμά τις τραπεζικές μετοχές και κυρίως τις Alpha Bank – Eurobank. O επενδυτικός οίκος δίνει σύσταση «buy» και για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, θέτοντας την τιμή – στόχο στα 20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 25%).

Τις τράπεζες ξεχωρίζει και η Morgan Stanley, η οποία δίνει σύσταση «overweight» για τις Εθνική – Πειραιώς – Alpha Bank, με την τελευταία να αποτελεί και «top pick». Τέλος, σε μια εκτίμηση – κόντρα στο ρεύμα, η Citigroup «ποντάρει» στη μετοχή του ΟΤΕ, θέτοντας την τιμή στόχο στα 21 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα κατά σχεδόν 60% από τα τρέχοντα.