Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Αναγνωριστικές» κινήσεις πέριξ των υψηλών 10ετίας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει οριακά κέρδη, ευρισκόμενος σταθερά άνω των 1.350 μονάδων. Ξεχωρίζει ξανά η Πειραιώς.

Αναγνωριστικές κινήσεις πέριξ των υψηλών 10ετίας πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν οριακό προβάδισμα έναντι των πωλητών, οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες ήπιας κατοχύρωσης των τελευταίων κερδών.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά άνω των 1.350 μονάδων και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, με τον επόμενο στόχο να συναντάται στις 1.369 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Σήμερα, πάντως, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο Λονδίνο, όπου η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει το 4ετές στρατηγικό πλάνο, αλλά και τους νέους, αναβαθμισμένους στόχους για την ετήσια κερδοφορία, μετά την ενσωμάτωση των Enel Romania και Κωτσόβολος.

Την ίδια στιγμή, η τάση στο εξωτερικό εξακολουθεί να παρέχει στηρίγματα, καθώς -παρά τη σημερινή στασιμότητα- το κλίμα είναι εμφανώς βελτιωμένο, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στα ιστορικά ρεκόρ των Dow Jones και S&P 500.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην 16η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,23% και διαμορφώνεται στις 1.354,66 μονάδες, κερδίζοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.351,56 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.351,44 έως 1.354,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς πραγματοποιεί νέα προσπάθεια υπέρβασης των 3,5 ευρώ, τα οποία αγνοούνται από την ανακεφαλαιοποίηση του 2021. Μικρά κέρδη εμφανίζουν και οι ΔΕΗΕθνική – Alpha, ενώ ΟΤΕ – Mytilineos αναδιπλώνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την πορεία σύγκλισης με τα υψηλά 7ετίας των 1.155 μονάδων, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,25% και τις 1.148 μονάδες, εν όψει και του νέου γύρου αποεπένδυσης του δημοσίου.

Η μετοχή της Πειραιώς είναι η βασική «πρωταγωνίστρια», ενισχυόμενη στο +1,4% και τα 3,5 ευρώ, τα οποία αποτελούν υψηλό 3ετίας. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +0,15% και τα 6,9 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +0,10% και το 1,57 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διορθώνει από τα υψηλά 8ετίας, υποχωρώντας στο -0,39% και το 1,779 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,12% και 3.302 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει κοντά στα πρόσφατα υψηλά 10ετίας των 12,3 ευρώ, ενώ μικρά κέρδη έως 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Titan και Lamda. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, δε, διευρύνεται στο +1,2% και τα 6 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos περιορίζεται κατά 0,5%, διορθώνοντας από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά των 39,3 ευρώ. Απώλειες 0,5% εμφανίζει και η Coca – Cola.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,51% και 2.299 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει στο +3% και τα 3,5 ευρώ, με τη μετοχή της Intralot να έπεται στο +1,5% και το 1,17 ευρώ. Αλουμύλ, ΕΧΑΕ και Austriacard αυξάνονται, επίσης, κατά 1%. Αντίθετα, η μετοχή του ΟΛΠ συρρικνώνεται στο -3% και τα 24,1 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 21 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 91,4 δισ. ευρώ.

Σε υψηλά επίπεδα οι εισηγμένες

Το ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει «ζωντανό», με πολλές από τις ελληνικές εισηγμένες να βρίσκονται είτε σε ιστορικά υψηλά, είτε σε πολυετή υψηλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Mytilineos ξεπέρασε τα 39 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Intralot σημείωσε νέο υψηλό 6ετίας, η Eurobank επέστρεψε στα επίπεδα του 2015, η Motor Oil πλησίασε το ρεκόρ των 25,7 ευρώ, η Πειραιώς προσέγγισε τα υψηλά 3ετίας κ.α.

Από τις αρχές του έτους, στο σύνολό του, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 4,5%, απέχοντας ελάχιστα από τα υψηλά 10ετίας των 1.353 μονάδων. Μάλιστα, ενδεχόμενη υπέρβαση αυτών των επιπέδων προλειαίνει το έδαφος για τις επόμενες αντιστάσεις των 1.369 μονάδων (υψηλό από το 2011).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο μιας νέας διορθωτικής κίνησης, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να κατοχυρώσουν τα πρόσφατα κέρδη και να αφομοιώσουν τα κεκτημένα.

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στο Λονδίνο, όπου το μεσημέρι η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει το νέο στρατηγικό πλάνο της επόμενης 4ετίας. Στο πλαίσιο της Capital Market Day, o διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, θα κάνει γνωστό το σχέδιο της Επιχείρησης για την ενσωμάτωση της Enel Romania και της Κωτσόβολος, δημιουργώντας μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, η οποία θα δραστηριοποιείται σε οτιδήποτε αφορά την ενέργεια.

Οι αναλυτές περιμένουν να ακούσουν τις νέες εκτιμήσεις για την μελλοντική κερδοφορία, προκειμένου και οι ίδιοι να αναπροσαρμόσουν τις τιμές – στόχους για τη μετοχή. Σήμερα, η αξία της ΔΕΗ ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει 12,2 ευρώ/μετοχή (κοντά στα πρόσφατα υψηλά 10ετίας των 12,3 ευρώ).

Πέραν της ΔΕΗ, βέβαια, το βλέμμα των επενδυτών εστιάζει και στη Mytilineos, η οποία την Πέμπτη θα παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν εκτόξευση των EBITDA στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, η τρέχουσα εβδομάδα είναι «γεμάτη» από εξελίξεις. Χθες, για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα βγήκε στις αγορές με ομόλογο υψηλής εξασφάλισης και άντλησε 600 εκατ. ευρώ με απόδοση 4,5%. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η έξοδος του δημοσίου, με στόχο πιθανώς την άντληση 2,5 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη ξεκινά και το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, ενώ την Παρασκευή ο γερμανικός οίκος SCOPE θα δημοσιεύσει το report για την ελληνική αξιολόγηση -το πρώτο για το 2024.

Σταθεροποιητικά στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 472 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Μικρές μεταβολές παρατηρούνται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα futures της Wall Street «δείχνουν» μια σταθεροποιητική εκκίνηση, μετά τα χθεσινά ιστορικά υψηλά.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται στα επίπεδα των 80 δολαρίων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,37% και τα 80,3 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,35% και τα 75,0 δολάρια/βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,48% και τα 2.032 δολάρια/ουγγιά.