Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η κόπωση «χτυπά» τους αγοραστές

INTIME – NEWS

Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να υπερβεί τις 1.350 μονάδες, αλλά η αγοραστική κόπωση είναι έκδηλη

Άνω των 1.350 μονάδων προσπαθεί να βρεθεί σήμερα (12/1) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιδίδονται σε επιφυλακτικές τοποθετήσεις, παραμένοντας σε θέση «οδηγού» για 7η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Παρ’ όλα αυτά, η αγοραστική κόπωση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, με αποτέλεσμα να μην απουσιάζουν και οι κινήσεις διόρθωσης, οι οποίες «ψαλιδίζουν» τα ημερήσια κέρδη, χωρίς βέβαια να θέτουν σε κίνδυνο την εβδομαδιαία άνοδο.

Στο εξωτερικό, πάντως, το κλίμα έχει γυρίσει σε θετικό, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 1%, μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εκτίμησε ότι τα χειρότερα για την Ευρωζώνη, όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι ήδη πίσω μας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.349,70 μονάδες, κερδίζοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.347,90 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.347,61 έως 1.353,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται στο +1% και τα 27,3 ευρώ, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν σταθερές, μετά τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας. Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διορθώνει από τα 14,2 ευρώ και υποχωρεί κατά περίπου 1%.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δίνει «μάχη» για το πρόσημο, καθώς αυτήν την στιγμή είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 1.142 μονάδες, αφομοιώνοντας τα πρόσφατα υψηλά 7ετίας (από το 2017).

Η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,23% και το 1,7185 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +0,19% και το 1,6015 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται στο -0,09% και τα 6,94 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -0,69% και τα 3,47 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,02% και 3.268 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola σημειώνει άνοδο κατά 1% και ανέρχεται στα 27,3 ευρώ, με τις μετοχές των Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ να έπονται έως το +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υποχωρεί στο -1,4% και τα 2,1 ευρώ, ενώ απώλειες πέριξ του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Viohalco. Οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Aegean, Lamda και Autohellas περιορίζονται κατά 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,24% και 2.250 μονάδες), η μετοχή της Dimand ξεχωρίζει θετικά στο +2,4% και τα 10,5 ευρώ, με τις μετοχές των Epsilon, Fourlis, Αλουμύλ και Κρι Κρι να ενισχύονται άνω του 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΑΒΑΞ συρρικνώνεται στο -3,3% και το 1,70 ευρώ, με τις μετοχές των Intrakat, ΕΥΑΘ, Intracom, ΟΛΠ, Πλαστικά Θράκης και Τεχνικής Ολυμπιακής να χάνουν από τουλάχιστον 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 90,8 δισ. ευρώ.  

Δεν σταματά το «πάρτι»

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη σημερινή στασιμότητα, είναι έτοιμο να υπερβεί και το ψυχολογικό όριο των 1.350 μονάδων, καθώς το πάρτι των αγοραστών δεν λέει να κοπάσει.

Ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 7/8 ανοδικές συνεδριάσεις μέσα στο 2024 και τα συνολικά ετήσια κέρδη ήδη ξεπερνούν το +4,2%, πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στο νέο έτος. 

Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, η μεταβολή προσεγγίζει το +3%, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Οι επόμενες αντιστάσεις, τώρα, τοποθετούνται στις 1.369 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο σημείο από το μακρινό… 2011.

Από την άλλη πλευρά, οι 1.300 μονάδες εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις, σε περίπτωση μιας διορθωτικής κίνησης, η οποία (λογικά) κάποια στιγμή θα κάνει την εμφάνισή της, δεδομένης της αγοραστικής κόπωσης.

Πάντως, το κλίμα στην ελληνική αγορά παραμένει θετικό, χάρη στις ισχυρές προσδοκίες για το 2024, τα επικείμενα μερίσματα από τις τράπεζες, αλλά και τις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες βελτιώνουν τις αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Την ίδια στιγμή, βελτιωμένο είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, καθώς η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα χειρότερα, όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι πίσω για την Ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι τα επιτόκια έχουν ήδη «πιάσει» ταβάνι, αν και η ίδια δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η μείωσή τους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ταυτόχρονα, οι αναλυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής. Πάντως, η χθεσινή μέτρηση για τον πληθωρισμό λιανικής προκάλεσε απογοήτευση, καθώς ο δείκτης τιμών επιταχύνθηκε στο 3,4% τον Δεκέμβριο, δηλαδή άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών (3,2%). Τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 3,1%.

Κι αυτό, οπωσδήποτε, ενισχύει την αβεβαιότητα γύρω από το χρονοδιάγραμμα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, παρά τις προσδοκίες των αναλυτών για έναρξη του κύκλου χαλάρωσης τον προσεχή Μάρτιο.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές δεν μπορούν να παραβλέψουν και τις γεωπολιτικές προκλήσεις, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει σε έξαρση, μετά και τα αεροπορικά χτυπήματα Αμερικανών και Βρετανών σε θέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Ανοδικά στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +1% και τις 477 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,96%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,97%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,98% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,82%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου οδεύει προς τα 80 δολάρια, εν μέσω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +2,23% και τα 79,1 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +2,40% και τα 73,7 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +1,15% και τα 2.042 δολάρια ανά ουγγιά.